MENÜ
2023. február 7.
Tódor, Rómeó
Egészséges és laktat, mégis ritkán esszük

Egészséges és laktat, mégis ritkán esszük

femina.hu

A cirok nem gyakori vendég a konyhában, pedig nagyon egészséges, és változatosan felhasználható.

A cirok egy mára a háztartásokban kissé talán elfeledett, leginkább takarmánynövényként ismert, ám rendkívül egészséges, ősi gabonaféle. A gluténmentes diétát folytatók étkezését színesítheti, de nem csak nekik érdemes kipróbálniuk.

A cirok hozzájárulhat az emésztés egészségének megőrzéséhez, a vércukorszint stabilizálásához és a koleszterinszint csökkentéséhez is. Mindemellett pedig a sokoldalú felhasználhatósága miatt is helye van a konyhában. Ezért egészséges a cirokA cirok a pázsitfűfélék családjába tartozik, számtalan fajtája létezik, kicsi, kerek, általában fehér vagy halványsárga, de akadnak piros, barna, fekete, sőt lila változatok is. Általában takarmánynövényként ismert, sőt egyes fajtáiból ipari cikkek, seprű készül. Szirupot is előállítanak belőle, amit feldolgozott élelmiszerek édesítésére alkalmaznak. A felhasználási módokat a cirok fajtája határozza meg.

A cirok kifejezetten gazdag rostokban, fél bögrében (100 gramm) körülbelül 7 gramm rost található, ami az ajánlott napi bevitel körülbelül negyedének felel meg. Kiemelkedő növényi fehérjeforrás is, így a növényi étrendet követőknek nagyon hasznos lehet, az általában a magas fehérjetartama miatt kedvelt quinoa méltó alternatívája. Nemcsak a hús nélküli táplálkozást folytatóknak érdemes minél változatosabb forrásokból fedezniük a fehérjeszükségletüket, kutatások szerint ugyanis ez egy jó stratégia a szívvédelemhez, a vérnyomás optimális keretek között tartásához.Bővelkedik a fontos tápanyagokban, B1- és B6-vitamint, magnéziumot, vasat, káliumot, cinket és rezet is tartalmaz.

A B-vitaminok révén az anyagcsere és az idegrendszer működését, valamint a haj és a bőr egészségét támogatja. A benne található magnézium a csontok és a szív- és érrendszer épségéhez járul hozzá. Magas rosttartalma hosszan tartó jóllakottságot biztosít, segít a testsúly kordában tartásában, a vércukorszint stabilizálásában, a koleszterinszint csökkentésében, illetve az emésztés támogatásában is. A cirok magas antioxidáns-tartalma mérsékelheti az oxidatív stresszt és a gyulladást a szervezetben. Mivel gluténmentes gabonaféle, a gluénérzékenységgel, cöliákiával élőknek jó választás.
A cikk az ajánló után folytatódik

Bioboltokban és nagy választékkal rendelkező élelmiszerüzletek kínálatában többféle formában kapható, például lisztté őrölve és puffasztott változatban is. A szemeket megfőzve ízletes köret készülhet belőle, tartalmasabbá teheti a levest és a salátát is.