MENÜ
2024. május 2.
Zsigmond
Egészséges cukkinilepény

Egészséges cukkinilepény

cookta.hu

Hihetetlenül finom és egyszerű az olaszok cukkinis lepénykéje.

Leginkább a tócsnihoz rokonítható, csakhogy krémes ricottával és egy kis reszelt parmezánnal készítve, amitől könnyebb és puhább, liszt alig kell hozzá, és egész kevés olaj szükséges csupán a sütéshez, így kimondottan egészséges ez a pikk-pakk elkészülő könnyű lepény.

A frittelle di zucchine e ricotta, vagyis a cukkinis-ricottás lepényke ugyancsak népszerű fogás Olaszországban, persze inkább a nonnák és a mammák készítik, hiszen házias, családi fogás inkább, amit szívesen tálalnak ugyanúgy paradicsomszósszal, mint fokhagymás mártogatóssal. Tökéletes előételnek, de akár egy adag salátával gyors vacsorának is, mert tényleg hamar elkészül.

Elkészíthető ricotta helyett krémesebb túróval is, de azért picit más az állaga és az íze is, mivel a ricotta lágyabb, tejsavóból készül, míg a túró kicsit savanykásabb és darabosabb. A tésztába most petrezselyem került, de bazsalikommal, mentával is nagyon finom, sőt akár fokhagymát is tehetünk bele, ha nem fokhagymás tejföllel tálaljuk.

Olasz cukkinis lepényke ricottával

Hozzávalók:

2 közepes zsenge cukkini
15 dkg ricotta
5 dkg reszelt parmezán
5 dkg liszt
2 kisebb tojás
fél csokor petrezselyem
só, bors
kevés olívaolaj a sütéshez

Elkészítés: A cukkinik végeit levágjuk, és héjastól lereszeljük, szűrőbe tesszük, sózzuk, és félretesszük 15 percre, hogy a leve egy részétől megszabadítsuk. Közben a petrezselymet finomra vágjuk, a ricottával, a reszelt parmezánnal, a liszttel és a tojásokkal tálba tesszük, borsot őrölünk hozzá, és egy spatulával alaposan összekeverjük.

A reszelt cukkinit alaposan kinyomkodjuk, előszür egy kisebb maréknyi adaggal fellazítjuk a masszát, majd az összes cukkinit belekeverjük.

Egy serpenyőt felforrósítunk, 1 evőkanál olívaolajat öntünk bele, púpos evőkanálnyi masszát rakunk bele a cukkinis-ricottás keverékből, a kanál hátával elsimítjuk, és 3-4 perc alatt pirulásig sütjük, majd lapáttal alányúlva megfordítjuk, és még 2-3 percet sütjük. A maradék tésztával ugyanígy járunk el.

A frissen kisült lepénykéket fokhagymás tejföllel – vagy ízlés szerint más öntettel, mártogatóssal tálaljuk.