MENÜ
2024. árpilis 29.
Péter
Dübörög vidéken a látványdisznóvágás

Dübörög vidéken a látványdisznóvágás

penzcentrum.hu

Évről évre népszerűbbek a „retro” disznóölések és a hagyományos toros lakomák.

A régi magyar hagyományok egyik, még napjainkban is igen közkedvelt programja a disznóvágás. Habár a disznótor a legtöbb család esetében ma már modernebb keretek között zajlik, a népi tradícióknak még mindig nagy divatja van, sőt, azt is elmondhatjuk, hogy évről évre népszerűbbek a „retro” disznóölések és a hagyományos toros lakomák.

A falusi magyar családok életében az év egyik legnagyobb ünnepe volt a disznóölés, más néven disznótor, ami jellemzően egy egész napos, munkával és eszem-iszommal eltöltött, vidám program volt. A disznóölésen az egész család részt vett, de gyakran hívtak vendégeket a család barátai, sőt, az utcáról érkező verselő legények személyében is, akik néhány falat friss disznóságért, na és persze egy kupica pálinkáért szívesen segítettek a házigazdának.

A disznótort hagyományosan a téli hónapokban tartották, aminek több oka is volt. A magyar háztartásokban a 20. század derekáig nem voltak hűtőszekrények, így az ölést célszerű volt hidegben elvégezni, lehetőleg egy nap leforgása alatt, nehogy az értékes hús megromoljon. A disznót a család hagyományosan Egyed napján, azaz szeptember 1-jén fogta hizlalóra, a disznóvágási időszak kezdődátuma pedig november 30-a, népies megnevezéssel „Disznóölő Szent András” napja volt. Habár a disznótor a legtöbb család esetében ma már modernebb keretek között zajlik, a népi tradícióknak még mindig nagy divatja van, sőt, azt is elmondhatjuk, hogy évről évre népszerűbbek a „retro” disznóölések és a hagyományos toros lakomák.

A látványdisznóvágások kifejezetten népszerűek a fővárosiak köreiben, hiszen annak ellenére, hogy a lehetőségeik korlátozottabbak, bennük ugyanúgy megvan az igény a régimódi, falusi hangulatú szórakozásra, mint a vidéken élőknek.Látványdisznóvágáson országszerte lehetőségünk van részt venni: a magyar turizmus rajongói körében ismerős lehet a Fenyőharaszti Kastélyszállón rendezett disznóvágás, de az etyeki borvidéken, vagy Eger környékén is válogathatunk az izgalmas, húsos kalandok között.

Honnan származik ez az izgalmas gasztrotradíció, milyen népszokások és babonák övezték a régmúltban és milyen elemeit őrizzük ezeknek a mai napig? Mi volt a nők, és mi a férfiak feladata a disznóvágás során, miért volt fontos, hogy a disznótor vidám hangulatban, nevetés közepette teljen? A Hello Vidék ezeknek járt utána, sőt, azt is kiderítették, hogy hogyan készül a liptói burka, ami egy igazi hagyományos, felvidéki disznótoros ételkülönlegesség!