MENÜ
2024. március 19.
József, Bánk
Drónok szerepe a koronavírus elleni küzdelemben

Drónok szerepe a koronavírus elleni küzdelemben

gyartastrend.hu

Ezek az eszközök emberi beavatkozás nélkül juttatják célba az egészségügyi szállítmányokat.

A virginiai Innovációs Technológiai Központ (CIT), a UPS drónkiszállító leányvállalata, a UPS Flight Forward (UPSFF), valamint a DroneUp és a Workhorse Group dróntechnológiával foglalkozó vállalatok közösen tesztelik, hogy miként segíthetik a pilótanélküli légi rendszerek az egészségügyi dolgozókat a koronavírus elleni küzdelemben.

Az egészségügy világszerte versenyt fut az idővel, hogy megfékezzék a vírust és életeket mentsenek. A kormányzatok és az egészségügyi szakemberek egyaránt olyan technológiai megoldásokat keresnek, melyek felgyorsíthatják a betegek tesztelését és kezelését. Ezzel együtt a frontvonalban dolgozók egészsége nap mint nap veszélyben van a fertőzöttekkel való folyamatos érintkezések során. A technológiában járatos szakértők az autonóm drónokban látják a probléma kezelésének egyik módját.

Biztonságban a drónokkal

Ezek az eszközök emberi beavatkozás nélkül juttatják célba az egészségügyi szállítmányokat, miközben az emberek a társadalmi távolságtartás szabályai szerint az otthonaikban tartózkodnak. A virginiai tesztek során olyan eseteket vizsgáltak, amik során a kis kereskedelmi drónok segíthetnek felgyorsítani az egészségügyi rendszer munkáját a koronavírus járvány során.

– Korábbi drónprogramjainkból már tudjuk, hogy a hatékonyan szervezett drónos egészségügyi termékkiszállítás jóval gyorsabb, mint a hagyományos közúti szállítás – mondta el Scott Price, a UPS stratégiai igazgatója. – A drónok csökkenthetik a kontaktust mind a laboratóriumi minták, mind az egészségügyi termékek szállítása során, ami különösen fontos lehet a sürgős esetek során.

A szimulációk során összegyűjtött adatok alapján összeállított javaslatok a fehérházi döntéshozók elé kerülnek, akik eldöntik, miként támogathatják a drónoperátorok a vészhelyzeti ellátást és a betegek kezelését.

A teszt

Az együttműködésben résztvevő partnerek háromnapos tesztsorozatot végeztek a Virginia állambeli Lawrenceville jelenleg üresen álló St. Paul’s College főiskolai kampuszán. A létesítmény biztonságos, ugyanakkor összetett közösségi teret biztosított a kísérletek során. A tesztek lakossági és kereskedelmi területekre való kiszállításra egyaránt fókuszáltak, miközben a következőkre igyekeztek választ adni:

Hogyan lehet biztonságosan üzemeltetni a drónokat a jelen helyzetben a meglévő technológiák, szabályok és személyi és környezeti megkötések között
Milyen légtér- és üzembiztonsági előírások szükségesek a magasfokú, biztonságos kapacitáskihasználás érdekében
Milyen folyamatok, előírások és képzések szükségesek a hatékony és biztonságos kiszállítás érdekében a nap bármely szakában
Milyen szabályozásbeli változtatások javasolhatók, amelyek előmozdítanák a drónok használatát
A UPS a tavalyi év során indította el a világ első kereskedelmi drónkiszállító szolgáltatását a WakeMed Raleigh-beli kórházi kampuszán. Ugyancsak ebben az évben alapította meg a UPS Flight Forward leányvállalatát, mely nem sokkal később megkapta az FDA engedélyét a drónlégitársaság üzemelésére. A UPS évek óta dolgozik együtt dróntechnológiai partnereivel és a légiközlekedési hatóságokkal a dróntechnológia alkalmazásának előmozdításában a kiszállítások során.