Tam_Bau
MENÜ
2024. árpilis 25.
Márk
Csodaszer a kertben, használjuk a kávézaccot!

Csodaszer a kertben, használjuk a kávézaccot!

lakaskultura.hu

A kávézacc jótékony hatása gyorsan jelentkeznek a kert különböző részein.

Kilókban lehet mérni, évente mennyi kávézacc kerül a szemétbe egy-egy házatártásban, ha a családban többen is rendszeres kávéfogyasztók. Ahelyett hogy kárba menne, érdemes inkább félretenni a használt kávézaccot, a növényeid nagyon hálásak lesznek érte. Nemcsak a növények ültetésénél veheted hasznát, hiszen a kávézacc ezen kívül is számos módon tehet neked jó szolgálatot a kertben. Összegyűjtöttük néhány ötletet:

Gyorsítja a komposztálást

Kidobás helyett vidd egyenesen a komposztálóba kerül a kávézaccot, mivel a benne található anyagoknak köszönhetően gyorsabban indulnak be a bomlási folyamatok. Arra ügyelj, hogy a kávézacc legfeljebb a komposzt 25%-át tegye ki, mert ha ennél több kerül bele, túlságosan besavasíthatja a közeget, azt pedig nem minden növény szereti.

Táplálja a növényeidet

Eső előtt vékony rétegben szórj egy kevés kávézaccot a kerti növényeid köré. Azért jó ez a megoldás, mert így a víz bemossa a a szemcséket a gyökerekhez, s közben kioldja belőlük a hasznos tápanyagokat. Ilyen módon extra nitrogénhez és foszforhoz juthatnak a növények. Szárazon is trágyázhatsz kávézaccal: ehhez fogj egy újságpapírt, terítsd szét rajta a kávézaccot, és várd meg, míg teljesen kiszárad. A kiszáradt zaccot szórd a növények alá. Akár kávézaccos tápoldatot is készíthetsz: 10 liter vízben keverj el 30 dkg zaccot, majd hagyd állni egy napot. Másnap öntözd meg vele a tápanyaghiányban szenvedő növényeket a kertben.

Nedvesen tartja a mulcsot

Egyre felkapottabb hazánkban is a talajtakarás: ágaprítékkal, fenyőkéreggel vagy frissen vágott fűvel takarják az ágyásokat, így a nagy szárazságot is jobban átvészelik a növények, hiszen a mulcs megtartja a nedvességet. Tisztán kávézaccal, vastag rétegben takarni a talajt nem jó ötlet a növények körül, hiszen megváltoztatja a talaj pH-értékét savas irányba; de a mulcsot érdemes megtámogatni vele. Szórj a földre egy vékony réteg kávézaccot, majd erre tedd a mulcsot. A zaccnak köszönhetően hosszabb ideig marad nedves a mulcs, így ritkábban kell öntözni.

A kávézacc véd a kártevők ellen is

Bizonyos csigafajták ellen hatásos a kávézacc; ha körbeszórod az ágyásokat, a kisebbek el fogják kerülni a növényeidet. A kertészek másik nagy ellensége a macska: legyen szó akár saját, akár a szomszéd cicáiról, a kertben nem szívesen látja őket az ember. A kávézacc szagát azonban nem bírják elviselni, ezért már csak miattuk is érdemes körbeszórni az ágyásokat vele.