MENÜ
2024. március 29.
Auguszta
Büdös hab borította be India leghíresebb tengerpartját

Büdös hab borította be India leghíresebb tengerpartját

index.hu

Folyamatosan nő az egyelőre ismeretlen eredetű hab mennyisége.

Napok óta fehér hab borítja India egyik leghíresebb tengerpartját, a Csennaiban lévő Marina Beach turisták által is kedvelt homokos fövenyét – jelentette az AFP. A Bengáli-öbölben lévő, összességében hat kilométer hosszan húzódó városi tengerparton négy nappal ezelőtt jelentek meg a habfoltok, és azóta folyamatosan nő az egyelőre ismeretlen eredetű hab mennyisége.

Ehhez hasonló jelenség lehet természetes folyamatok eredménye, általában a tenger megnövekedett szervesanyag-tartalma, az algák elszaporodása majd pusztulása okoz fokozott habképződést. Ilyen természetes habképződést korábban, főként monszun idején megfigyeltek az indiai partokon is, de a Marina Beach-et most fokozott mértékben elborító hab eredetéről egyelőre nem tudni biztosat. A helybéliek szerint a hab nagyon büdös, és valószínűleg valamilyen környezetszennyezés hatására keletkezett.

A halászoknak azt tanácsolták a hatóságok, hogy ne menjenek ki most a tengerre, a helybélieket is arra figyelmeztetik, hogy mérgező anyagok lehetnek a habos vízben, így jobban teszik, ha nem fürdenek az öböl vizében. Az orvosok szerint bőrbetegségeket okozhatnak a habban lévő vegyi anyagok – ennek ellenére sokan bemennek a tengerbe, kisgyerekek játszanak, szelfiznek a habok közt.



A tamil környezetszennyezési tanács több helyen is mintákat vett a habból, de a kémiai analízis eredményéről még nincs hír. Pravakar Mishra, a csennai-i Nemzeti Tengerpartkutató Központ tudósa szerint a hab minden kétséget kizáróan káros az egészségre, de az emberek sajnos nem értik meg ennek kockázatait.

A szakértő szerint az utóbbi napok heves esőzései állhatnak a jelenség hátterében, a lezúduló víz rengeteg kezeletlen, mosószermaradványokat tartalmazó, magas foszfáttartalmú szennyvizet moshatott a tengerbe a környező településekről, a fokozott habzás az egymással reakcióba lépő szerves anyagok miatt alakult ki. (Az indiai nagyvárosok szennyvizének csupán negyven százalékát tisztítják, a többi kezeletlenül jut a természetes vizekbe.)

2017-ben volt már hasonlóan nagy mértékű habzás ezen a partszakaszon, akkor hatalmas halpusztulást okozott a víz habzása. Csennai strandját hétvégenként tízezrek lepik el, és az utóbbi évtizedekben szennyezettségével az erőltetett gazdasági növekedés szomorú jelképe lett.