MENÜ
2021. árpilis 12.
Gyula
Börtöntáborba szállíthatták a bebörtönzött orosz ellenzéki politikust

Börtöntáborba szállíthatták a bebörtönzött orosz ellenzéki politikust

444.hu

A moszkvai börtönből egy ismeretlen helyre szállították Navalnijt.

A bebörtönzött orosz ellenzéki politikust, Alekszej Navalnijt egy ismeretlen helyszínre szállították át, közölték Navalnij stábjának tagjai a BBC beszámolója szerint. A stábja semmiféle értesítést nem kapott arról, hogy Navalnijt elszállítják a moszkvai börtönből, és feltételezésük szerint elképzelhető, hogy a politikus egy börtöntáborba került.

A korábban minden jel szerint az orosz titkosszolgálatok által megmérgezni próbált Navalnijt február elején ítélte el egy moszkvai bíróság 3 és fél évre, mivel szerintük a 2014-ben felfüggesztett szabadságvesztésre ítélt politikus megsértette a feltételes szabadon bocsátás feltételeit. Az ítéletet a nyugati kormányok élesen elítélték, és politikailag motiváltnak tartják, az EU szankciókat is tervez kivetni azok ellen, akik szerepet játszottak Navalnij bebörtönzésében.

Navalnij ügyvédje, Vadim Kobzev számolt be most arról, hogy a moszkvai börtönbe érve tudta meg, hogy ügyfele többé nincs ott. A börtönben nem tudták megmondani, hogy melyik börtöntáborba szállíthatták át Navalnijt.

A fogvatartottak jogait ellenőrző moszkvai közbizottság tagja, Eva Merkacseva elmondta az AFP hírügynökségnek azt mondta, hogy szerinte Navalnijt az ország egyik büntetőtáborába szállíthatták. Elmondása szerint a törvények alapján amúgy Navalnijnak egy főváros közeli börtönben kéne letöltenie a büntetését.