MENÜ
2024. március 28.
Gedeon, Johanna
Bolgár–német „lakosságcsere

Bolgár–német „lakosságcsere"

g7.hu

Bolgár falvakba költöznek a német kisnyugdíjasok, ahonnan a fiatalok Németországba vándoroltak.

A Reuters riportot készített arról a jelenségről, hogy a bolgár falvakban egyre több német nyugdíjas jelenik meg. A németek öregkori elvándorlása egyáltalán nem új jelenség, az viszont igen, hogy Thaiföld helyett egyre többen Bulgáriát választják. A sors furcsa fintora, hogy gyakran olyan falvakba költöznek be, ahonnan a fiatalok a jobb fizetésekért Nyugat-Európába vándoroltak.

Waldemar Hackstätter, a Reutersnek nyilatkozó egykori német hentes azt mondja, 10 éve ment nyugdíjba, de a feleségével együtt összesen csak 1200 euró lett az öregkori jövedelmük. Ebből otthon nem tudnának megélni, ezért először egy próbahónapra leköltöztek a bulgáriai Szirakovóba, majd látva az euró ottani vásárlóerejét, ottragadtak.

Ők még úttörőknek számítottak, de azóta sok német nyugdíjas jelent meg a környéken, a diaszpóra szépen fejlődik. Hackstätter történetét korábban már a Zeit Online is feldolgozta, a mesés baden-württenbergi településről elvándorolt egykori hentes a lapnak azt mondta, otthon szegény ember lett, a 60 fős bolgár faluban viszont a második leggazdagabb, egy helyi farmer után.

A Zeit riporterét a házaspár olyan édességgel kínálta, amit a helyi Lidlben vettek olcsón, az üzlet 30 percre van a házuktól. Hildegardnak, a feleségnek sokféle munkája volt Németországban, de annak ellenére hogy 45 évig folyamatos munkaviszonya volt, a nyugdíja nem éri el az 500 eurót.

Bulgáriában viszont alig magasabb az átlagfizetés 500 eurónál, és a lakosság negyede a szegénységi küszöb közelében él. A német nyugdíjaspárnak azonban havi 1200 euróból azon sem kell gondolkodnia, hogy elmenjen-e este egy étterembe. Gyakran autóznak le a tengerpartra is, 30 perc alatt odaérnek olyan vidéki utakon, ahol szinte semmilyen forgalom nincs.

A hivatalos adatok szerint 2002-ben 107 német állampolgár kérte a nyugdíját Bulgáriába, most már 652-en vannak, ám sokan lehetnek olyanok is, akik nem jelentik be az elvándorlásukat, csak nem otthon költik el a pénzüket. Összesen 250 ezer német nyugdíjas él Németországon kívül, de míg korábban a vagyonosak költöztek Svájcba, Ausztriába vagy Amerikába, az utóbbi években erősödött a gazdasági okok miatt Kelet-Európát választók száma. A Zeit Online szerint 10 év alatt megduplázódott a Magyarországon élő német nyugdíjas diaszpóra, de ugyanez igaz Lengyelországra is, illetve Csehországot is sokan választják.

A hagyományos célpontjuk persze Thaiföld maradt, ott 671-ről 5415-re nőtt a számuk ugyanezen idő alatt. Egy thaiföldön szolgálatot teljesítő német pap azt mondja, évente 40-60 németajkú temetéséről kell gondoskodnia, ők általában Németországból, Svájcból vagy Ausztriából vándoroltak ki életük utolsó szakaszára.

A német nyugdíjak fokozatos elértéktelenedése nemcsak a gazdasági okok miatti kivándorlást erősíti, hanem erősen rombolja otthon a hagyományosan konzervatív szavazóbázist is. A 2017-es választási eredmények azt mutatták, hogy a 60-69 év közötti németek egytizede elfordult az Angela Merkel vezette nagykoalíciótól, és 12 ilyen szavazóból egy a bevándorlás ellenes, szélsőjobb felé hajló Alternatíva Németországért (AfD) párt karjaiba zuhant.

Tavaly novemberben a koalíciós pártok ugyan megszavazták az új alapnyugdíj rendszerét, az öregkori juttatás azonban így is a 2022-es választás egyik központi témája lehet. A probléma koránt sincs megoldva, a szövetségi adatok szerint az otthon szegénységben élő német nyugdíjasok aránya a 2017-es 16 százalékról 19 százalékra emelkedett.

Waldemar Häckstatter azt mondja, egy percig sem bánta meg, hogy Bulgáriába költözött, és ha havi 5 ezer euró lenne a nyugdíja, most már akkor sem települne vissza.