MENÜ
2020. augusztus 11.
Zsuzsanna, Tiborc
Betétdíjas lesz a PET-palack?

Betétdíjas lesz a PET-palack?

hvg.hu

Betétdíjasok lehetnek a PET-palackok Magyarországon.

Nagy port kavart, amikor váratlanul visszavonta a kormány az egyes egyszer használatos műanyagtermékek tiltásáról szóló törvényjavaslatot, a nejlonzacskók ügyét pedig hosszú huzavona előzte meg. Végül újból a parlament elé került a műanyagtörvény – a nejlonzacskóknak pedig a kormány végül, úgy tűnik, megkegyelmezett. A döntés mögött egyébként a soltvadkerti Fidesz-lobbit sejtik, a térségben ugyanis sokaknak ad munkát a műanyagipar.

Később azt közölték, hogy jövő nyártól tilthatják be az egyszer használatos műanyagokat, most pedig Balogh Levente, a Szentkirályi Ásványvíz tulajdonos-ügyvezetője beszélt arról a Pénzcentrumnak adott interjújában, hogy a magyar kormánnyal egyeztetnek arról, hogy törvénybe foglalhassák itthon is a betétdíjas PET-palackokat.

A cégnek nem lenne ez újdonság, hiszen Balogh elmondása szerint Csehországban, Szlovákiában is már részt vállaltak a vonatkozó törvényjavaslat elkészítésében, ezeket már el is fogadták.

A cégvezető egyébként úgy véli, hogy a PET-palack a legkörnyezetbarátabb csomagolóanyag a világon, hiszen ha szelektíven összegyűjtik, és visszajuttatják a gyártókhoz, akkor egy ilyen palackból 8-10 alkalommal tudnak újat készíteni. Ám azt is elismeri, hogy van egy rossz tulajdonsága is ezeknek a PET-palackoknak, úsznak a folyók, tavak, óceánok felszínén. "Ez egyébként lehet, annyira nem is hátrány, mert könnyen össze lehet gyűjteni, és ugyanúgy vissza lehet vinni a gyártókhoz újrahasznosításra" – tette hozzá.