Tam_Bau
MENÜ
2024. május 24.
Eszter, Eliza
Beköltöztek Európa első 3D nyomtatott házába

Beköltöztek Európa első 3D nyomtatott házába

otthonlap.hu

Egy idős holland pár vette birtokba a modern technikával épülő házat.

Egyre nagyobb teret hódítanak a 3D nyomtatással készülő épületek, lehet, hogy ez lesz a jövő útja.

Európában elsőnek vált legálisan lakhatóvá egy így készült szikla alakú ház, ahova a 70 éves Elize Lutz és a 67 éves Harrie Dekkers költözött be. A lakáshoz már nem is kézzel fogható kulcsot kaptak, hanem egy digitális kulcsot, aminek segítségével gombnyomásra tudják nyitni a bejárati ajtót. Bár korábban is készültek már házak vagy házrészek a nyomtatási technikával, ez az első, ami rendes lakhatási engedélyt kapott és bérelhetővé vált bárki számára.

Ezt a bizonyos nyomtatást úgy kell elképzelni, hogy számítógépre viszik az építészmérnökök a terveket, majd azok alapján egy hatalmas robotkar egy fúvókán keresztül szórja a különleges cementkeveréket és hordja fel az anyagot rétegről rétegre egészen az alapjaitól.

 

Bár elég futurisztikusnak tűnik, mégis van benne lehetőség, mert óriási a szakemberhiány. A robot ugyan meghibásodhat, de nem kell ennie, aludnia, és biztosan nem fog ittasan érkezni a munkaterületre. Ezzel a módszerrel pénz takarítható meg, csökkenthető az emberi tényezőt, és nem mellesleg sok idő is spórolható, hiszen meglehetősen gyorsan felépül így egy ház. Az alapozás, a nyílászárók behelyezése, és más munkálatok sem kiválthatóak robotokkal (még), de jelentősen megkönnyítik a munkát. Az sem elhanyagolható apróság, hogy tulajdonképpen bármilyen formájú otthon kialakítható így, a látványnak csak a fantázia szabhat határt.

 Forrás: The Guardian