MENÜ
2024. árpilis 19.
Emma
Az űrben megtermelt áram – a jövő energiaforrása?

Az űrben megtermelt áram – a jövő energiaforrása?

hvg.hu

A tervek szerint halad, egy ilyen rendszer 10 ezer otthont láthat el elektromos árammal.

Kaliforniai mérnökök fejlesztése úgy demokratizálhatja az energiához való hozzáférést, mint ahogy a műholdak által a Föld bármely pontján elérhetővé tett internet teszi az információval.

Ahhoz, hogy sikerüljön megfékezni a globális felmelegedést, szükség van az olyan energiaforrásokra, amelyek segítenek leváltani a fosszilis energiahordozókat. Ezt segítheti a fúziós energia környékén zajló tudományos tevékenység, és persze nagy szerep jut a napelemeknek és a szélerőműveknek is.

Vannak azonban más lehetőségek is, mint például egy, a világűrbe telepíthető „naperőmű”, ami a Földre sugározza le a megtermelt energiát. Jó hír, hogy az elképzelés életképesnek tűnik: a technológia kezdetleges változatát nemrég sikeresen tesztelték.

Az IFLScience írja: a Caltech kaliforniai műegyetem tudósai 2023 júniusa óta egy, a Föld körül keringő műhold napelemei segítségével elektromos áramot termeltek a világűrben, majd lesugározták a Földre. A teszt első eredményeit minap tették közzé az ArXiv preprint szerveren.

A Space Solar Power Demonstrator (SSPD) nevű fejlesztés körülbelül 100 milliwatt értékű teljesítményt tudott továbbítani az űrben. Kiderült az is, az eszköz könnyen újrafókuszálható, így bármilyen irányba küldeni lehet vele a sugarat.

A Földre nagyjából 1 milliwatt teljesítményt sikerült küldeni. A kísérletet háromszor végezték el nyolc hónap leforgása alatt.

Az alapvető elképzelés az, hogy egy méter széles műholdakból egy egykilométeres szerkezetet állítsanak össze az űrben. Ennek egyik oldalán, minden műholdnál egy 50 méter hosszúságú napelem nyílna ki, míg a másik oldalára egy mikrohullámú adót szerelnének.

Ha minden a tervek szerint halad, egy ilyen rendszer 10 ezer otthont láthat el elektromos árammal.

Ali Hajimiri, az SSPD-projekt vezető kutatója szerint mindez úgy demokratizálná az energiához való hozzáférést, mint ahogy az űrből sugárzott internet teszi az információkhoz való hozzáféréssel.

A fejlesztés óriási előnye, hogy nincs szükség klasszikus energiaátviteli hálózatra, így akár egy természeti katasztrófától vagy háborútól sújtott területen is könnyedén lehet áramellátást biztosítani akkor is, ha az erre szolgáló földi infrastruktúra megsérült vagy megsemmisült.