Tam_Bau
MENÜ
2024. árpilis 25.
Márk
Az újrahasznosítás bajnoka: nyaraló maradék padlódeszkából

Az újrahasznosítás bajnoka: nyaraló maradék padlódeszkából

roadster.hu / Tillinger Zsófi

A Saltviga House névre keresztelt ház beceneve a „maradékfás ház” lett,.

A Kolman Boye Architects tervezett egy varázslatos nyaralót a dél-norvégiai Lillesandban, melynek burkolata teljes egészében levágott padlódeszkákból áll össze. A hétvégi ház dizájnjának ötlete onnan jött, hogy megtudták, hogy a dán Dinesen padlódeszkákat gyártó cégnél rengeteg maradék fa van, melyeket használni lehet.

A Saltviga House névre keresztelt ház beceneve épp ezért a “maradékfás ház” lett, az eredmény pedig önmagáért beszél: az újrahasznosítás pazarul szép mintapéldája ez a víkendház.

 A nyaraló egy sziklás tengerparton épült a fák rejtekében, gyönyörű kilátással, a házhoz pedig cirka 12 ezer tölgyfa padlódeszka-maradékot használtak fel.

Belül duglászfenyő borítást kapott a ház, a nagy üvegablakok pedig a nappaliba hívják a varázslatos norvég tájat, melynek színei a belső terek szürkés tónusaiban is megjelennek.

A víkendház öt szinten épült meg a telek topográfiáját követve és két blokkra oszlik, melyeket egy folyosó köt össze. Az első blokkban egy nagy konyha és étkező található, a másikban pedig három háló, fürdőszoba és a nappali.

A házat végig remek terasz öleli körbe, ahol jó időben kültéren is folytatódhat a családi élet.