MENÜ
2024. május 1.
Munka ü., Fülöp, Jakab
Az oltottak lázadása

Az oltottak lázadása

krone.at

Ha az alapvető jogok csorbításáról van szó, akkor gyorsan az Alkotmánybírósághoz vezet az út.

De mi a helyzet akkor, ha a kormány ajánlásait – különösen a védőoltást illetően – betartó embereket sértenek az elhúzódó, vagy ismétlődő bezárások, elhalasztott műtétek? Milyen jogaik vannak?
A krone.at írt arról, hogy Ausztriában a neves bécsi ügyvéd, Eric Breiteneder felvállalta a kérdést, és csoportos kereseteket készít elő. A szikrát az lobbantotta lángra, hogy ismerősének mindkét oldalon csípőműtéten kellett átesnie, ám a kórházak jelenlegi helyzete miatt elhalasztották. A első műtétet hetekkel, a másodikat a távoli jövőre. Hiába a nagymennyiségű oltóanyag, a lakosságot nem sikerült megfelelő mértékben immunizálni (65% a beoltottság), amiért valakinek felelősséget kell vállalni. A negyedik hullámnak is rengeteg áldozata van a társadalom széles területén, akik tönkrementek, elszegényedtek, munkanélküliek lettek, vagy az egészségügyben a rengeteg munka miatt égnek ki.
Az ügyvéd szerint nemcsak az államot terheli felelősség, hanem a népszerű uszítókat is, akik a tudományos elvekkel szemben félelmet keltenek és hamis híreket terjesztenek. Idézi az osztrák törvényt, miszerint börtönbüntetéssel büntethető az a cselekmény, mely valószínűsíthetően fertőző betegség veszélyét okozza. Ez akkor érvényes, ha bejelentési kötelezettséggel jár a betegség, akárcsak a Covid-19 esetében.
Az ügyvéd által meghirdetett oldalon a károsultak ingyen regisztrálhatnak, és perek esetén később 190 euróért csatlakozhatnak privát félként.