Tam_Bau
MENÜ
2024. május 2.
Zsigmond
Az ideális növényszomszédok

Az ideális növényszomszédok

agroinform.hu

A jó növénytársítás csökkenti a kártevőket és növeli a termést. Az alábbiakban az ideális szomszédokat vesszük számba.

A bokorbab remek szomszédja lehet a céklának, brokkolinak, káposztának, sárgarépának, karfiolnak, zellernek, uborkának, kukoricának, kelbimbónak, padlizsánnak, fokhagymának, kelkáposztának, karalábénak, borsónak, burgonyának, reteknek, de a mángold is nagyon szépen fejlődik mellette.
A borsó kiváló elővetemény szinte minden növény számára. Remek szomszédja a babnak, sárgarépának, metélőhagymának, kukoricának, uborkának, mentának és a reteknek.
A brokkoli a cékla, zeller, uborka, kapor, fokhagyma, saláta, menta, sarkantyúka, hagyma, burgonya, rozmaring, zsálya, spenót és mángold szomszédja lehet.
A burgonyát semmiképp se alkalmazzuk előveteményként. Ültethetjük bab, brokkoli, kelbimbó, káposzta, karfiol, kínai kel, kukorica, padlizsán, torma, kelkáposzta, karalábé, körömvirág vagy borsó mellé.
A cékla kitűnő szomszéd lehet a bokorbab, brokkoli, kelbimbó, káposzta, karfiol, kínai kel, fokhagyma, kelkáposzta, saláta és a hagyma mellett.
A hagyma a legjobban a cékla, brokkoli, kelbimbó, káposzta, kamilla, karfiol, sárgarépa, kínai kel, kelkáposzta, karalábé, saláta, paprika, szamóca, borsikafű, mángold és a paradicsom szomszédságát kedveli.
A karalábé közelébe a karfiol, a káposzta, a kelbimbó és a kelkáposzta mellé a cékla, zeller, uborka, kapor, fokhagyma, saláta, hagyma, burgonya, rozmaring, zsálya és a spenót vethető.
A kukorica mellett jól terem a bab, az uborka, a dinnye, petrezselyem, borsó, burgonya, sütőtök, de a muskátli is nagyon kedveli a társágát. Szárára pedig fel lehet futtatni az uborkát.
A mángold remek társaság a bab, brokkoli, kelbimbó, káposzta, karfiol, kínai kel, kelkáposzta, karalábé és a hagyma számára.
A padlizsán mellé ültessünk babot, körömvirágot vagy paprikát.
A paprika mellé a padlizsán mellett jó szomszéd lehet a sárgarépa, padlizsán, hagyma és a paradicsom.
A paradicsom remek szomszédja a spárga, a bazsalikom, a méhbalzsam, borágó, sárgarépa, zeller, metélőhagyma, uborka, menta, hagyma, petrezselyem, paprika vagy a körömvirág.
A petrezselyem mellé ültethető spárga, kukorica és paradicsom.
A retek jól kijön a babbal, sárgarépával, uborkával, salátával, dinnyével és a borsóval.