MENÜ
2024. árpilis 27.
Zita
Az európai választás hatással van életünkre

Az európai választás hatással van életünkre

Dombai Szilvia, fotók:.euronews.com, KAFI

Dombai Szilviával, az Europe Direct Tolna megyei irodájának vezetőjével beszélgettünk.

Idén először egy napon, június 9-én tartják az Európai Parlament magyarországi képviselőinek választását, valamint a helyi önkormányzati és nemzetiségi képviselők választását. Hogy miért fontos mindenki számára az európai választás, erről Dombai Szilviát, az Europe Direct Tolna megyei irodájának vezetőjét kérdeztük.

– Az Európai Unión belül június 6-9. közötti időpontban tartják meg a választásokat, a lebonyolítás módja tagállami hatáskörbe tartozik – kezdte Dombai Szilvia. – Összesen 27 állam mintegy 372 millió polgára választja meg az Európai Parlament képviselőit. Hazánkban hagyományosan vasárnap a választás napja, a legkorábban, Hollandiában már csütörtökön választanak, de vannak államok, ahol két napon keresztül járulhatnak urnákhoz, például Csehországban, Olaszországban.

– Mit kell tudni az Európai Parlamentről?
– Jelenleg 705 képviselő alkotja, de ez a szám 720-ra emelkedik a következő öt éves ciklusban. Magyarország képviseletében 21 főt választunk. A népesség arányában Németország adja a legtöbb (96 fő) képviselőt, a legkisebbek, például Málta képviselete 6 fő. Az Európai Parlament többek között olyan jogalkotási területeken vesz részt a döntéshozatalban, mint az EU költségvetése, az Európai Bizottság összetétele, a környezetvédelem, a biztonság, a migráció, a digitalizáció, a szociálpolitika, a fogyasztói jogok, egységes piac vagy jogállamiság témaköre.

– Vagyis nem mindegy, hogy milyen képviselete van egy országnak, kiket választunk meg európai képviselőnek?
– Így van, mindennapi életünkre is hatással van a döntés. A tagállamokban 0-5% között van az Európai Parlamentbe bejutás küszöb-
értéke, hazánkban 5%, de például Cipruson 1,8% is elegendő. Jelenleg 7 képviselőcsoport működik, tehát a képviselők nem nemzeti alapon, hanem politikai-ideológiai alapon vesznek részt a képviselőcsoportokban, végeredményben a parlament munkájában.

– Mivel tudják helyben segíteni a tájékozódást a választással kapcsolatban?
– Az érdeklődők személyesen, vagy e-mailben történő megkeresés során kiadványokat, tájékoztatókat kérhetnek irodánkban, és igény esetén szakmai politikamentes előadásokat tartunk a választásokról. A szavazással kapcsolatban további információt kaphatnak az érdeklődők a szavazzteis.eu és az europaert.eu oldalakon.

– Ön szerint miért fontos az EP-választás?
– Közvetlen választással befolyásolhatják az emberek életük alakulását, ami a demokráciának egyedülálló vívmánya. Egy friss Eurobarométer-jelentés szerint az EU-ban élők 70 százaléka gondolja úgy, hogy az EP-választás hatással lehet az életére. Magyarországon ez az arány: 76%.

Europe Direct Tolna
Szekszárd, Perczel M. u. 1-3. • Tel.: 74/510-295
edszekszard@gmail.comwww.edtolna.hu • www.facebook.com/edtolna