MENÜ
2024. árpilis 20.
Tivadar
Az emberi csontra növeszthető „számítógépet

Az emberi csontra növeszthető „számítógépet" fejlesztettek

raketa.hu

Az eszköz olyan vékony, mint egy papírlap, így tökéletesen rá lehet simítani a csont egyenetlen felszínére.

Két problémát kellett megoldani: a csontról a hagyományos ragasztóanyagok gyorsan leválnak, valamint az eszköznek nem szabad irritálnia a közeli szöveteket sem.

Mielőtt azonban rátérnénk a csontra helyezhető „számítógép” technológiai bonyodalmaira, nem árt tisztázni, hogy egyáltalán mi szükség lehet hasonló eszközre. A törékennyé vált csont (ami állapot például oszteoporózis, vagyis csontritkulás miatt alakulhat ki) miatti csonttörés következtében az emberek több napot töltenek kórházban, mint szívrohammal, mell- vagy prosztatadaganattal.

A most szóban forgó eszköz azonban ráilleszthető a csontra, és így figyelni lehet a gyógyulási folyamatot, és el lehet kerülni, hogy a csont ismét eltöröljön, ami épp az oszteoporózis esetén gyakran elő szokott fordulni. De a csontregenráció szoros megfigyelése a terápiás döntések hatékonyságát is javíthatja – pontosabb válaszokat lehet adni az olyan kérdésekre, hogy mikor lehet eltávolítani a rögzítő eszközöket, például a csavarokat, de a csontgyógyulást serkentő gyógyszerek adagolását is pontosabban be lehet állítani több információ birtokában. Ez utóbbi azért is lényeges, mert ezeknek a gyógyszereknek lehet mellékhatása is. A „csontszámítógépet” egyébként emberen még nem tesztelték, de a fejlesztők remélik, hogy egy nap nem csak megfigyelni lehet ennek segítségével a csont állapotát, de akár a gyógyítás előtt is megnyílhat az út.

Azonban tehát két fontos akadályt is le kellett küzdeni: az egyik, hogy a csontot szorosan körülpólyálják az izmok, melyek ráadásul gyorsan is mozognak, így egy hasonló eszközt könnyen eltávolíthatnak a csont felületéről. A másik pedig, hogy a csont külső rétege a bőrhöz hasonlóan folyamatosan megújul, vagyis a hagyományos ragasztóanyagokkal az eszköz pár hónap alatt le is esne.

Az első problémát úgy orvosolták az Arizoniai Egyetem kutatói, hogy az osseosurface electronics (csontfelszíni elektronika) nevű eszköz olyan vékony, mint egy papírlap, így tökéletesen rá lehet simítani a csont egyenetlen felszínére. Emellett kifejlesztettek egy újfajta ragasztót is, amely olyan kalcium részecskéket tartalmaz, aminek az atomi szerkezete megegyezik a csontéval, így a csont szépen összenő az eszközzel. Nincs szükség áramforrásra sem, mivel az eszköz olyan NFC (near-field communication) technológiát használ, mint aminek segítségével az okostelefonok lehetőséget nyújtanak az érintésmentes fizetésre.