MENÜ
2020. árpilis 9.
Erhard
Az Élősködők lett a legjobb film

Az Élősködők lett a legjobb film

igenyesferfi.hu

A színészi kategóriákban a papírforma érvényesült.

A Oscar-díjátadó 92 éves történetében most először fordult elő, hogy egy idegen nyelvű film nyerte a legjobb filmnek járó Oscar-díjat. Az Élősködők emellett elnyerte a legjobb idegen nyelvű film, a legjobb rendezés és a legjobb forgatókönyv díját, így összesen négy elismerést gyűjtött be.

Két évvel az Okja után Bong Joon-ho legújabb filmje is a patinás Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjában mutatkozott be, ahol ezúttal elnyerte a fesztivál legfontosabb díját, az Arany Pálmát. Az Élősködők azóta elsöprő nemzetközi siker lett: világviszonylatban átlépte a 130 millió dolláros bevételt, egyben a 2019-es év legnézettebb nem angol nyelvű filmje az észak-amerikai piacon.

Bong Joon Ho a legjobb rendezés kategóriájában, olyan filmes legendákat ütött ki maga mellől, mint Martin Scorsese, Quentin Tarantino és Sam Mendes. Beszédében, amikor átvehette a legjobb rendezésért járó elismerést, elmesélte, hogy egyetemista korában nem csak Scorsese filmjein nőtt fel, de ezeken az alkotásokon tanulta a filmkészítést – a közönség pedig állva tapsolta meg Scorsese munkásságát.

A színészi kategóriákban a papírforma érvényesült: a legjobb főszereplő díját Joaquin Phoenix a Jokerért, Renée Zellweger pedig a Judy című, Judy Garlandról szóló életrajzi drámáért vehette át. Laura Dern a Házassági történetért, Brad Pitt pedig a Volt egyszer egy… Hollywoodért kapta meg a legjobb mellékszereplő Oscar-díját. Míg Brad Pitt korábban már producerként kiérdemelt egy Oscar-díjat a 12 év rabszolgaság című filmért, és Zellwegernek is volt már díja a filmakadémiától a Hideghegyben mellékszereplőként nyújtott alakításáért, Phoenix és Dern most először lettek Oscar-díjasok.

A gálát idén is házigazda nélkül rendezték meg, a műsor felvezetéseként Janelle Monáe énekelt egy dalt az Egy kivételes barátból, és a széksorok között táncolva a film főszereplőjének, Tom Hanksnek a fejébe nyomta keménykalapját. Az énekesnőhöz később Billy Porter is csatlakozott a színpadon. Az estet két korábbi Oscar-házigazda, Chris Rock és Steve Martin nyitotta meg.

A 92. OSCAR NYERTESEI:
Legjobb film: Élősködők
Legjobb férfi főszereplő: Joaquin Phoenix (Joker)
Legjobb női főszereplő: Renée Zellweger (Judy)
Legjobb rendezés: Bong Joon Ho (Élősködők)
Legjobb operatőr: 1917 (Roger Deakins)
Legjobb férfi mellékszereplő: Brad Pitt (Volt egyszer… egy Hollywood)
Legjobb női mellékszereplő: Laura Dern (Házassági történt)
Legjobb nemzetközi film: Élősködők
Legjobb dokumentumfilm: American Factory
Legjobb rövid dokumentumfilm: Learning To Skateboard In A Warzone (If You Are a Girl)
Legjobb animációs film: Toy Story 4.
Legjobb animációs rövidfilm: Hair Love
Legjobb eredeti forgatókönyv: Élősködők (Boon Joon Ho és Jin Won Han)
Legjobb adaptált forgatókönyv: Taika Waititi (Jojo Nyuszi)
Legjobb élőszereplős rövidfilm: The Neighbours’ Window
Legjobb díszlet: Volt egyszer egy… Hollywood
Legjobb jelmez: Kisasszonyok
Legjobb hangvágás: Az aszfalt királyai
Legjobb hangkeverés: 1917
Legjobb vágás: Az aszfalt királyai
Legjobb vizuális effektek: 1917
Legjobb smink és haj: Botrány
Legjobb filmzene: Joker (Hildur Guðnadóttir)
Legjobb dal: Rocketman (Elton John és Bernie Taupin)