MENÜ
2024. árpilis 23.
Béla
Az egységes vadkár-felmérést szorgalmazzák

Az egységes vadkár-felmérést szorgalmazzák

Takács Zsuzsa • fotó: Kapfinger András

A Vadászati Világkiállítás helyszíne 2021-ben Magyarország.

A vadászkamara természetes személyek érdekképviseleti szervezete, 2650 taggal működik Tolna megyében. Törvényi előírás alapján kötelező a kamarai tagság, de a jogszabály megszületése előtt, korábban is 100 százalékos volt a tagsági részvétel megyénkben – mondja Dr. Király Istvánt, az Országos Magyar Vadászkamara Tolna Megyei Szervezetének titkára.

A tagság körében kisebb arányt képviselnek a hivatásos vadászok, akik munkavégzés során látják el a vadászati tevékenységet, mintegy 150 fő hivatásos vadászt tartanak nyilván Tolna megyében. Sokkal többen vannak az úgynevezett sportvadászok. Országosan 65 ezer vadászt tartanak nyilván, a vadászok száma jelentősen emelkedett a rendszerváltást követő időszakban, akkor 40 ezer főt számoltak. Tolna megyében az országos átlagot meghaladja a lakosság létszámához viszonyítva a vadászok száma (országosan 0,6%, Tolna megyében 1,2 %), ezzel összefüggésben a vadászat társadalmi elfogadottsága is kedvezőbb. Nagy szerepe van annak, hogy két nagy erdőgazdaság működik a megye területén, a Gemenci Erdő- és Vadgazdaság Zrt., valamint a Gyulaji Erdészeti és Vadászati Zrt. A vadgazdálkodással, vadászattal kapcsolatos tevékenységek jobban érintik és érdeklik a lakosságot. Ennek azonban hátránya is van, hiszen a vadkár is jelentős arányban tapasztalható jelentős mezőgazdasági területekkel rendelkező megyénkben.

A vadászkamara állami feladatokat lát el, jogszabályok által meghatározott módon. Az érdekképviseleti tevékenység során a kamara a korábbi évek során, a vadászattal és fegyvertartással kapcsolatos jogszabályok módosításában kapcsolatos javaslataikkal nagymértékben hozzájárult ahhoz, hogy ezt a területet megnyugtatóan szabályozták. Most leginkább arra az évek óta húzódó problémára keresi a választ a szakma, hogyan lehetséges egy egységes vadkár-felmérési módszertant, vagy eljárásrendet kidolgozni, amely ezt az egyre fokozódó problémát hathatósan kezelni tudná.

Dr. Király István elmondta, hogy az 1971-ben megrendezett Vadászati Világkiállítást követően 2021-ben készül hazánk Vadászati Világkiállítás megrendezésére, melynek a központi előkészületei már zajlanak. Megyei szinten is kapcsolódnak majd vadásznap szervezésével, időszakos kiállításokkal, helyi programokkal. Ez érdekes és különleges feladatot jelent a kamara és a közreműködő társhatóságok, szervezetek számára.

Az ünnepi tervek után azonban a hétköznapi gondok is szóba kerülnek. Az afrikai sertéspestis óriási veszélyt jelent a vadállományra, és ehhez kapcsolódva a sertésállományra. A szakembertől megtudtuk, hogy egyik nagy veszély, hogy nem a klasszikus módon terjed a fertőzés, hanem tetten érhető az emberi felelőtlenség a terjedésben, ami nagyban nehezíti a védekezést. Bár Tolna megyében még nem találtak sertéspestissel fertőzött vaddisznót, a Duna sem jelent természetes védelmi vonalat. A közepes kockázatú besorolásba sorolták megyénket. Az országos térképet mutatja a kamarai titkár, melyen látszik, hogy szinte ugrálva, az ország különböző pontjain bukkant fel a fertőzés. Bár kevesen tudják, de akár egy szabadban eldobott szendvics is terjesztheti a kórt, amelyet esetleg fertőzött egyed húsából készített termék tartalmaz, ezért nagyon fontos az emberek felelőssége is.

A megelőzést segítheti a vaddisznóállomány megfelelő mértékű csökkentése. Tolna megye jelentős, több, mint tízezres vaddisznóállománnyal rendelkezik – ez az országos állomány 7 százaléka –, így ez a feladat megyénkben is kiemelt fontosságú.
A kamara átruházott állami feladatként végzi a vadászjegyek és vadászati engedélyek kiadását, ami jelentős adminisztrációs feladatot jelent. A befolyt összeg egy jelentős részét elkülönítve, az Országos Vadgazdálkodási Alapban kezelik, és évente pályázatot írnak ki vadgazdálkodási feladatok támogatásával kapcsolatban. Idén közel 700 millió forintos alapra pályázhatnak a gazdálkodók.

Az Országos Magyar Vadászkamara Tolna Megyei Szervezete és a Tolna Megyei Vadász-szövetség címe:
7100 Szekszárd, Pollack M.u. 32/B fsz. 2.
Telefon: 74/512-224 • Email: omvk.tolna@gmail.com
Ügyfélfogadási Idő: hétfőtől csütörtökig 8.30-15.00-ig, pénteken: 8.30-11.00-ig