MENÜ
2024. árpilis 28.
Valéria
Az édesítőszer még mindig jobb, mint az elhízás káros hatása

Az édesítőszer még mindig jobb, mint az elhízás káros hatása

hvg.hu

Egy új kutatás kifejezetten ajánlja a WHO által rákkeltőnek minősített édesítőszereket.

A nagy mennyiségben fogyasztott cukor semmiképp sem egészséges, viszont az édes íz tagadhatatlanul kellemes. Megoldást jelenthetnek az édesítőszerek, és egy új tanulmány, a korábbi figyelmeztetésekkel ellentétben, kifejezetten javasolja ezek fogyasztását.

A sok cukor ugyan ártalmas, viszont a cukorpótló mesterséges édesítőszerekkel szemben is vannak bőven fenntartások. Olyannyira, hogy nemrégiben a WHO kifejezetten intett az édesítők használatától. De vajon mennyire használják az édesítőszereket?

A Georgetown Egyetem friss tanulmányából az derült például ki, hogy még az édesítőszert tartalmazó termékekben is a hozzáadott cukrok dominálnak, és a termékek 87 százaléka így készült. Az édesített termékek mindössze 8 százaléka tartalmaz csak alacsony vagy kalóriamentes édesítőszert (LNCS), 5 százalékuk a pedig a kettő kombinációjából áll. A tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy az LNCS fokozott használatára van szükség a jelentős mennyiségű hozzáadott cukrok eltávolításához, és a modern cukorpótlók hatékony és biztonságos módszert kínálnak erre.

De akkor mi a helyzet a WHO figyelmeztetésével? Ezt a nézetet nem mindenki osztja, sőt az amerikai Forbes szerzője szerint, aki maga is részt vett a tanulmány elkészítésében, tekintélyes akadémiai bírálók által jóváhagyott tucatnyi tudományos tanulmány alapos áttekintése után az látható, hogy ha alacsony vagy nulla kalóriatartalmú édesítőszerekkel helyettesítik a cukrokat, akkor az fogyáshoz és alacsonyabb testtömeg-indexhez (BMI) vezet, és e szerek nem befolyásolják a vércukor- és inzulinszintet. Ezek a randomizált, kontrollált vizsgálatokként ismert vizsgálatok az ok-okozati összefüggés meghatározásának arany standardját jelentik, ellentétben a médiában gyakran idézett megfigyeléses tanulmányokkal.

A fogyasztók egyre jobban figyelnek a cukorbevitelre, nem véletlen, hogy például az Egyesült Államokban a „cukortartalom” és a „hozzáadott cukrok” az élelmiszerek címkéin leggyakrabban látható négy elem között szerepelnek (a másik kettő a kalória és a nátrium).

Az emberek leginkább az ételek íze miatt választanak, és épp az édesítőszerek jelenthetnek megfelelő megoldást a testsúly és a cukrok evésének problémájára. Ráadásul, legalábbis az idézett cikk szerzője szerint, a mai édesítőszerek biztonságosak.

Mivel a WHO azt ajánlja, hogy a fogyasztók a bevitt kalória 10 százalékára korlátozzák a hozzáadott cukrot, a georgetowni kutatók szerint több élelmiszerben és italban kellene az LNCS-t beépíteni, hogy elérjék ezt a célt. Ehhez mindenekelőtt bizonyos tévhiteket kell leküzdeni. Például hogy tekintettel a „teljesen természetes” összetevők növekvő előnyben részesítésére, sok fogyasztó automatikusan azt feltételezheti, hogy bármi, ami nem természetes vagy mesterséges, nem biztonságos.

Összességében a szakemberek arra az álláspontra jutottak, hogy ha a közegészségügyi szervezetek el akarják érni a hozzáadott cukor csökkentésével kapcsolatos céljaikat, fokozniuk kell és kommunikálniuk kell az LNCS hatékonyságát és biztonságosságát a fogyásában. Ez nagyban hozzájárulhatna a fogyasztói zavarok tisztázásához. A bizonyítékok azt sugallják, hogy a közegészségügyi közösségnek csak a legjobb tanulmányokat kellene felhasználnia ahhoz, hogy határozott álláspontot alakítson ki az LNCS használatával kapcsolatban. A hozzáadott cukrok csökkentése érdekében az élelmiszer- és italgyártó cégeknek több termékükbe kellene beépíteniük az LNCS-t.

A nagy képre kell koncentrálnunk – írja a fentebb idézett cikkíró. Amerikában ma járvány a túlsúly és az elhízás, és az olyan szervezetek, mint a WHO, azt állítják, hogy a hozzáadott cukor és az azt kísérő kalóriák egyértelműen ludasok ebben. Ha pedig a fogyasztók olyan termékeket akarnak, amelyek ízletesek, és azzal a plusz előnnyel is járnak, hogy kevésbé károsak, az LNCS több termékkel is szóba kerülhet. Fel kell használni a tudomány eredményeit, és teret kell adni ezeknek az összetevőknek.