MENÜ
2024. május 24.
Eszter, Eliza
Az ecuadori sétáló fák

Az ecuadori sétáló fák

termeszeti.hu

Valahol Ecuadorban, az esőerdők mélyén megelevenedtek a Gyűrűk ura szereplői.

Legalábbis ami a sétáló fákat illeti, a kutatók ugyanis olyan pálmafákra bukkantak, amelyek képesek a gyökerük segítségével akár 20 méter távolságot is vándorolni egy év alatt.

A hihetetlen fajgazdagságú Sumaco Bioszféra Rezervátum területén található különleges pálmafák (Socratea exorrhiza), a „szokványos fákkal” szemben képesek a helyváltoztatásra. Ha valami gond van, és veszélybe kerül a létük, akkor fogják magukat, és arrébb „mennek”. Hihetetlen, de akár 2-3 cm-t is képesek egy nap alatt vándorolni! Talán éppen azért fejlesztették ki ezt a képességüket, hogy megmeneküljenek az esőerdő irtók láncfűrészei elől. A túlélést segítette, hogy a tömeges fairtáskor kialakuló talajerózió ellenére mindig képesek voltak gyökereikkel megtalálni az új, szilárd talajt.

A rezervátum maga is valóságos kincsesbánya, számos emlős, madár, ritka növény és állatfaj élőhelye. A világon egyedülálló csodaként emlegetett, különleges sétáló pálmák akár 25 méteresre is megnőhetnek ebben a káprázatos dzsungelben.

A vándorlás egyébként lassan történik, ne képzeljük, hogy ezek a fák rohannak. Ahogy a talaj erodálódik, vagy meglazul, a fa szilárd talaj után kutatva új, hosszú gyökereket ereszt. Miután az új gyökerek megkapaszkodtak, a fa kissé előrehajol és a régi gyökereit a levegőbe emeli. Az „arrébb menetel” folyamata hetekig vagy akár hónapokig is eltarthat. A gyökerek akkor is újra tudnak nőni, ha alkalmazkodni kell egy új helyzethez. Ha például egy másik fa rádől egy sétáló pálmára, akkor a gyökerei újranövesztésével meg tudja változtatni a pozícióját, és ki tudja menteni magát a rádőlt farönk alól.