MENÜ
2024. március 28.
Gedeon, Johanna
Az acai bogyó véd és fiatalon tart

Az acai bogyó véd és fiatalon tart

divany.hu

Fantasztikus gyógyhatásokkal bír, az öregedésért felelős folyamatokat is lassítja.

Az acai pálma (Euterpe oleracea) egy Közép- és Dél-Amerikában őshonos trópusi növény, amely mélylila színű bogyókat hoz. Az Amazonas őslakos közösségei évezredek óta használják ezt az apró gyümölcsöt táplálékforrásként és természetes gyógymódként, de az utóbbi időben népszerűsége a világ más részein is robbanásszerűen megnőtt. Nem is csoda: az enyhén fanyar ízű bogyók tápanyagokban és antioxidáns vegyületekben gazdagok. Lássuk, hogy mit tudunk az acai gyógyhatásairól az eddigi kutatások alapján.

1. Az acai bogyó csökkenti a gyulladást

Az acai bogyók védő hatású fitokemikáliákat tartalmaznak, amelyek antioxidáns és gyulladásgátló tulajdonságokkal bírnak. Mint ismert, az antioxidánsok védik a szervezetet az oxidatív stressztől, amely sejtkárosodáshoz és olyan egészségügyi problémák kialakulásához vezethet, mint a szívbetegség, a cukorbetegség és a rák.

KUTATÁSOK AZT MUTATJÁK, HOGY AZ ACAI BOGYÓ, ILLETVE ANNAK KIVONATA NAGYOBB ANTIOXIDÁNS-KAPACITÁSSAL RENDELKEZIK, MINT A C-VITAMIN ÉS AZ E-VITAMIN.

Egy kis tanulmány szerint napi 200 milliliter acaiból kinyert lé fogyasztása egy 4 hetes időszakon keresztül az antioxidánsok szintjének és aktivitásának jelentős növekedéséhez vezetett. A kezelés csökkentette az oxidatív stressz markereit is. Más kutatások pedig megerősítették, hogy az acai erős gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik, így visszafoghatja bizonyos gyulladást okozó fehérjék szintjét a vérben.

2. Javítja a szív egészségét

Az acai olyan tápanyagokban és növényi vegyületekben gazdag, amelyek több szempontból is jótékony hatással lehetnek a szív egészségére. A fent említett tanulmányból az is kiderült, hogy az acailé növeli a „jó” koleszterinként ismert HDL koncentrációját, ami segít eltávolítani a „rossz”, LDL koleszterint a szervezetből, és megakadályozza a zsír felhalmozódását az artériákban, ezáltal védelmet nyújthat az érelmeszesedéssel szemben.

A MAGASABB HDL-SZINT CSÖKKENTHETI A SZÍVBETEGSÉGEK ÉS A STROKE KOCKÁZATÁT IS.

Ezenkívül a kutatások azt sugallják, hogy az acai javíthatja a vércukorszintet, a vérnyomást és az inzulinszintet, amelyeknek mindegyike jótékony hatással lehet a szív egészségére, és csökkenti a szívbetegségek kockázatát.

3. Rákellenes hatású

Az acaiban megtalálhatók a rákellenes tulajdonságaikról ismert antocianinok is, amelyek egyes tanulmányok alapján különösen hasznosak lehetnek a prosztatarákban szenvedők számára.

Az egyik vizsgálat során a kutatók úgy találták, hogy az acailé fogyasztása révén a résztvevőknél 71 százalékkal lassult a prosztataspecifikus PSA antigén megduplázódási ideje, és néhányuknál csökkent annak szintje.

Ezt a fehérjét a prosztatamirigy egészséges és rákos sejtjei egyaránt termelik, az orvosok pedig úgynevezett PSA-tesztet használnak a prosztatarák progressziójának nyomon követésére. Az eredmények azt jelzik, hogy az acai lelassíthatja a rák terjedését, de mivel a betegek által fogyasztott italban más összetevők is voltak, nem teljesen világos, hogy befolyásolták-e ezt a következtetést.

4. Lassítja az öregedést

Az acait a bőrápolásban is használják ferulinsav, A-vitamin-, C-vitamin-, E-vitamin- és epikatekintartalma miatt. Ezek antioxidánsként működve segítenek megvédeni és helyreállítani az UV-sugárzás és a környezeti stressz által okozott károkat. A C-vitamin emellett élénkítő és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik.

„Az antioxidánsok bőrápolási rutinba való beépítésének célja, hogy megvédje a sejteket a szabad gyököktől és az oxidatív stressztől, ami az elasztin elvesztéséhez, fokozott pigmentációhoz, kiszáradáshoz, valamint a bőr védőgátjának károsodásához vezethet” – mondják bőrgyógyászok. Az acai ráadásul magnéziumot is tartalmaz, ami hatékony a száraz bőr kezelésében.

HACSAK NEM VAGY ALLERGIÁS AZ ACAIRA, BÁRMILYEN BŐRTÍPUSRA HASZNÁLHATOD.

Alkalmazása különösen hasznos lehet, ha késleltetni akarod az öregedés látható jeleit, például a napfény által okozott károkat vagy a finom ráncok kialakulását.

5. Tele van értékes tápanyagokkal

Az acai bogyó fontos tápanyagokban, köztük vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag, mint amilyen a B6-vitamin, a kalcium, a kálium, a magnézium és a mangán, de ezeknek mértéke feldolgozási módját is függ.

Érdemes megjegyezni azt is, hogy az acai zsírtartalma magasabb, mint a legtöbb gyümölcsé, ami egyedülálló energiaforrássá teszi. A bogyó kis mennyiségben telített zsírokat tartalmaz, de nagyrészt telítetlen zsírokat kínál, amelyek jótékony hatással vannak az egészségre.

Az acai egyúttal kiváló rostforrás is, így táplálja a jótékony bélbaktériumokat, és támogatja a gyomor-bél rendszer egészségét.

Van valamilyen ismert mellékhatása?

Friss acai bogyók csak Brazíliában kaphatók, így a gyümölcsöt jellemzően csak fagyasztva, illetve lé vagy porított formában lehet beszerezni. Fogyasztása a legtöbb ember számára biztonságosnak mondható, a feldolgozatlan acailé ivását azonban összefüggésbe hozták a Chagas-kórként ismert életveszélyes betegséggel, amelyet egy Trypanosoma cruzi nevű parazita vált ki. Bizonyos acaitermékek fogyasztása befolyásolhatja a MRI eredményét is, így ha ilyen vizsgálat előtt állsz, érdemes lehet legalább átmenetileg leállnod vele.