MENÜ
2024. árpilis 20.
Tivadar
Áttörést jelentő mellrák-vakcinát tesztelnek Ausztráliában

Áttörést jelentő mellrák-vakcinát tesztelnek Ausztráliában

marieclaire.hu

A kutatók szándéka szerint az új vakcinával tíz év múlva egyetlen halálos áldozata sem lesz a betegségnek az országban.

Nemcsak Ausztráliában, de a világ fejlett országaiban a nők leggyakoribb rosszindulatú daganatos megbetegedése a mellrák, és a rák miatti halálozások között a második leggyakoribb a nők körében. Ráadásul a tévhittel ellentétben nem csak a 45 év fölötti nők körében gyakori. Ausztráliában minden évben 800 fiatal, harmincéves vagy annál fiatalabb nőt diagnosztizálnak a betegséggel, amely évente csak az országban háromezer nő életét követeli.

Hazánkra is igaz, ami Ausztráliára. Magyarországon évente körülbelül öt-hatezer új mellrákos esetet diagnosztizálnak, és nagyjából kétezer nő hal meg évente emlőrák miatt. Csupán az összehasonlítás kedvéért megjegyezhetjük, hogy méhnyakrákban évente körülbelül 1100-an betegszenek meg, és 4-500 nő hal meg emiatt.

Ausztrál tudósok dolgoztak ki egy olyan védőoltást, amely az első vizsgálatok szerint hatékonyan segíthet megelőzni a mellrák kiújulását. Sajnos nem arra fejlesztették ki a vakcinát, hogy megelőzze a betegséget és az első megjelenését megakadályozza. Újonnan diagnosztizált betegeknek adják, hogy a rák visszatérését előzzék meg a védőoltással.

Dr. Roberta Mazzieri, a Queenslandi Egyetem professzora elmondta, hogy a védőoltás tesztjeihez a páciensek saját ráksejtjeit kombinálják immunterápiás szerekkel. Ezzel szeretnék elérni, hogy az immunrendszer felismerje a rákos sejteket, és még azelőtt megsemmisítse őket, hogy elkezdhetnének szóródni a szervezetben. „A feladatunk, hogy megfejtsük, melyik a legfontosabb információ ahhoz, hogy az immunrendszer működésbe lépjen, és mi a leghatékonyabb módja ennek az információnak a szállításához” – mondta dr. Mazzieri. A kutatócsoport már számos lehetséges célpontot azonosított, és most eljutottak addig, hogy egérkísérletekben teszteljék is a mellrák elleni vakcinájukat.

A kutatók célja az, hogy az országban 2030-ban, tíz év múlva, egyetlen nőnek se kelljen meghalnia a mellrák miatt.