MENÜ
2024. május 3.
Tímea, Irma
Aranyszörp és dzsem fügefalevélből

Aranyszörp és dzsem fügefalevélből

agroforum.hu / Ordódy Eszter

Kevesen tudják, hogy a füge leveleiből finom szörpöt és izgalmas ízvilágú dzsemet készíthetünk.

 Aki egyszer kipróbálja, az bizton rákap az elkészítésére, ami remek őszi kikapcsolódás, ráadásul – pláne, ha saját fügefánk is van a kertünkben – kis túlzással ingyen van.

És akkor még ott van az az érzés is, hogy nem hagytuk kárba veszni a fa leveleit, amelyek a hideg idő beköszöntével úgyis lehullottak volna. Persze, a levelek java így is a földön végzi, de mi lehet annál hatékonyabb, ha még idejében befőzzük őket, amíg a fán vannak, a többit pedig szépen összegyűjtjük komposztnak?

Most azonban lássuk, hogyan kell elkészíteni a szörpöt (amit külföldön nemes egyszerűséggel csak „aranyszörpnek” neveznek) és a dzsemet! Az alábbi recept mindkettő elkészítésére alkalmas, a különbség mindössze annyi, hogy utóbbiba pektint keverünk és szörpös üvegek helyett kicsi kerek befőttes üvegekbe tesszük el.

Hozzávalók: 15 nagyméretű fügefalevél, 5 csésze (2,5 dl=1 csésze) víz, 4 csésze méz

Elkészítés: A leveleket leszedjük, megmossuk, ha túl nagyok, kisebb darabokra tépkedjük, majd beletesszük őket egy hőálló tálba.

A vizet és a mézet egy fazékban összekeverjük, felforraljuk, majd ráöntjük a fügefalevelekre úgy, hogy teljesen ellepje őket a folyadék. A tálat lefedjük egy konyharuhával és hagyjuk kihűlni.
Ha teljesen (pontosabban szobahőmérsékletre hűlt a folyadék), kicseréljük a borítást: dupla réteg fóliával fedjük le a tálat és 1 napig szobahőmérsékleten hagyjuk érlelődni a keveréket.
A következő napon sterilizáljuk az üvegeket, célszerű a kupakok belsejét külön alkohollal (patikai alkohollal vagy egyszerű vodkával) átöblíteni és szépen felsorakoztatjuk őket.
A fügefaleveleket kinyomkodjuk, kidobjuk, leszűrjük a levet, majd egy fazékba öntjük és felforraljuk. A szörphöz üvegekbe töltjük a felforralt levet, míg a dzsemhez pektint keverünk hozzá (a csomagoláson található útmutató szerint), és eztán töltjük még forrón a kisebb befőttesüvegekbe. Nedves ronggyal letöröljük az üvegeket, 10 percre fejtetőre állítjuk őket, majd mehetnek a száraz dunsztba 24 órára. Az így elkészült befőttek akár 2 évig is elállnak, de akkor a legfinomabbak, ha fél-egy éven belül felhasználjuk őket. Az ízük a juharszirupéra hasonlít, így remekül illenek palacsintákhoz, desszertekhez, pitékhez.
Fügefaleveles vodkakoktél

A fügefalevél szörpből finom vodkakoktél készíthető (a vodka-fügefalevél szörp arányt ki kell kísérletezni, kinek, mi ízlik), mivel csodásan harmonizál a fügés ízvilág a vodka karakteres ízével. Tálaláskor citromkarika helyett fügeszeleteket használunk. Nagyon jól illenek hozzá az olívás-kecskesajtos apró sós ropogtatnivalók.

A fügefalevél-szirup egyik kedvenc felhasználási módja a vodkakoktél (egyszerre csak egy kis szirupot adjon hozzá, amíg meg nem találja az ideális vodka/szirup arányt); a pohár peremén a szokásos citrusszelet helyett használjon fügeszelete.

Az édesszájúak friss (félbevágott) fügére csöpögtessenek egy kis fügefalevél-szirupot, és tálalják vékony szeletekre vágott, pirított, olívaolajjal és narancshéjjal díszített pirítóssal és cheddar- vagy kecskesajttal. Remekül illik hozzá minden sós ropogtatni-való és a legtöbb gyümölcs is.