MENÜ
2024. július 23.
Lenke
Alternatív takarmány

Alternatív takarmány

hobbiallat.hu

Nárciszok lesznek a klímaválság problémájának megoldói?

A kutatók meglepő új irányvonalakat vázolnak fel, most például a nárcisz került a fókuszukba, ugyanis Wales nemzeti virágát tesztelik a szarvasmarhaállomány metán kibocsátásának csökkentése érdekében.

A metán a második leggyakoribb üvegházhatást előidéző gáz a CO2 után. A metánt az állatok bocsátják ki böfögéskor, például a szarvasmarhák vagy a birkák. Az Egyesült Királyságban például a metán kibocsátás fele a szarvasmarháktól származik, de a bolygót tekintve 14%-ban tehetjük felelőssé az állatokat a gáztermelődés miatt.

A tesztek szerint egy, a tavaszi hagymás növényből kivont vegyület képes a metántermelést harmadával csökkenteni, ha a szarvasmarhák takarmányához keverik.
A Skót Vidéki Főiskola tudósainak sikerült egy hemantamin nevű vegyületet elkülöníteniük a nárciszból. A laboratóriumban egy mesterséges szarvasmarha gyomor használatával azt tapasztalták, hogy a vegyületet a takarmányhoz adva 30%-kal csökkent a metángáz kibocsátása.

 

Minden egyes szarvasmarha naponta kb. 500 liter metángáz képződéséért felelős, ami óriási hatással bír a környezetünkre. Az eddigi kísérletek igen bíztatóak, de természetesen még sok munka vár a szakemberekre, hogy az eredmények alapján egy valóban használható, a gyakorlatban is bevethető alternatívát találjanak.

Forrás: www.bbc.com