MENÜ
2024. július 16.
Valter
Álcázott rendőrautók és új kamerák, szigorítanak a nagyforgalmú horvát utakon

Álcázott rendőrautók és új kamerák, szigorítanak a nagyforgalmú horvát utakon

hvg.hu

A két irányban is mérő traffipaxok nemcsak a sebességet figyelik, hanem a többi szabálysértést is.

A horvát rendőrség jelentős fejlesztést hajtott végre az elmúlt években, és összesen mintegy 1700 sebességmérő készüléket helyeztek üzembe közel 500 helyszínen, különös tekintettel a tengerparti és turisztikailag frekventált területekre, valamint az autópályákra – írja a VG.hu.

Az újonnan felszerelt kamerák a korábbiaknál intelligensebbek, mivel két irányban is mérik a sebességet, valamint egyéb szabálysértéseket is észlelnek, mint például a vezetés közbeni telefonálást vagy a biztonsági öv hiányát. Ezek az eszközök még rossz látási viszonyok között is képesek 600 méteres távolságból felismerni a szabálysértéseket, és azonnal értesítik a legközelebbi járőrt, ha például a rendszámukat eltakaró motorosokat észlelnek.


A horvát közlekedési szabályok értelmében a sebességmérő kamerákat mindig előre jelzik közúti táblákkal. Azonban nem minden tábla mögött rejtőzik valódi sebességmérés; néha csak a forgalom lassítását szolgálják. A bírságok mértéke a szabálysértés súlyától függ: kisebb sebességtúllépésért 30 eurós büntetés jár, de például vezetés közbeni telefonálásért már 100 eurót kell fizetni, míg a komolyabb gyorshajtásért akár 300 eurós csekk is érkezhet.

Emellett sok az álcázott rendőrautó is, amelyek a forgalomban vadásszák a szabálytalankodókat. A horvát rendőrök továbbra is elnézőbbek az enyhén ittas vezetőkkel szemben, de 0,5 ezrelékes véralkoholszint felett már szigorú büntetéseket szabnak ki, különösen a 24 év alatti vezetők esetében.