Tam_Bau
MENÜ
2024. május 2.
Zsigmond
Albérleti versenyfutás tanévkezdés előtt

Albérleti versenyfutás tanévkezdés előtt

napi.hu / Varga Csenge

Egymás elől kapkodják az albérleteket az egyetemisták.

Bár az albérletpiaci főszezon csak pár nap múlva, a ponthatárhirdetéssel indul, mind a keresleti, mind a kínálati oldalon jelentős élénkülés látható. A kereslet április óta 7 százalékkal erősebb a tavalyinál, a kínálat pedig júniusban és júliusban kapott lendületet.

Általában a felsőoktatási ponthatárok július végi kihirdetése után pörög fel igazán az albérletpiac, az idén azonban már jóval hamarabb elindult az élénkülés az ingatlan.com adatain alapuló legújabb elemzés szerint.

Tavasz közepe a vízválasztó

Gyakorlatilag április óta fokozatosan erősödik az albérletpiac keresleti és kínálati oldala. A kereslet április óta Budapesten több mint 7 százalékkal nőtt éves összevetésben.

A friss kínálat ehhez képest kicsit késve, május után kezdett jelentősebben bővülni:

júniusban bő 5 százalékkal nőtt a kínálat,
július közepéig pedig több mint 7 százalékkal.

Jelenleg közel 12 ezer kiadó lakásból válogathatnak a bérlők.

Az albérletpiac keresleti-kínálati oldalának tavaszi élénkülése mögött a fokozatos drágulás áll.

A lakbérek országosan 15 százalékkal lettek magasabbak tavalyhoz képest.

Hajtja a piacot az albérletkeringő

Sok bérlőnél a július-augusztus-szeptemberi időszakban esedékes a szerződéses évforduló. A tulajdonosok nagy része pedig megemelné a bérleti díjat, amiről már hónapokkal korábban értesítették a bérlőket.

Akik a megemelt bérleti díjat nem szeretnék vagy nem tudják kifizetni, azok már az albérletpiaci főszezon indulása előtt igyekeznek szebb, jobb vagy olcsóbb bérleményt keresni maguknak. Mivel a kínálat folyamatosan bővül, van is esélyük arra, hogy találjanak ilyet maguknak.

A kínálat bővülése a beindult albérletkeringőnek is köszönhető.

Az albérletekből kiköltözők miatt több ezer lakás szabadul fel a piacon, ahová a tulajdonosok új bérlőket várnak majd.

Az, hogy a ponthatárhirdetés előtt magasabb fordulatszámra kapcsolt az albérletpiac keresleti és kínálati oldala mégsem jelent hátrányt a bérlők számára, mert így még az egyetemisták rohama előtt találhatnak maguknak megfizethetőbb lakást.

A tulajdonosok pedig tudják, hogy a következő időszakban érdemes meghirdetni a kiadó lakásokat az ingatlanhirdetési portálokon, mert heteken belül indul az egyetemisták roham az albérletekért. Az élénkülő piacon így a korábbinál magasabb bérleti díjért tudják kiadni a kiürült lakásokat.