MENÜ
2024. árpilis 20.
Tivadar
Akkumulátoros „boom

Akkumulátoros „boom" Németországban

napi.hu

Tavaly a napenergia-ipar 47 százalékos bővülést regisztrált a telepített napelemeknél.

Lényegében ugyanezt mérte a napelemes tárolórendszerek számát illetően is. Utóbbi növekedése már harmadik éve tart – jelentette a Német Napenergia Szövetség (Bundesverband Solarwirtschaft, BWS) azzal, hogy tavaly valójában a tárolópiac profitált igazán jól abból, hogy minden második háztulajdonos, aki fotovoltaikus rendszert telepített, akku-pakkot is vásárolt magának, hogy akár éjjel-nappal felhasználhassa a saját maga által megtermelt villamos energiát.

Az otthonokban a BWS adatai szerint 88 ezer ilyen, új energiatároló rendszer kezdte meg a működését. A szám talán nem tűnik túl soknak, ám a 2020-as bővülést a 270 ezres összes háztáji energiatároló mezőnyében kell „megmérni„. És így a 88 ezres bővülés azt jelenti, hogy az összes ilyen berendezésnek majdnem egyharmadát (32,6 százaléka) tavaly kapcsolták be a rendszerbe.

Carsten Körnig, a BSW ügyvezető igazgatója biztos abban, hogy a kereslet a tárolók iránt tovább növekszik majd, mivel az energiapolitikai szükségszerűség is, de az egyre alacsonyabb árak és az egyre éghajlattudatosabb – ugyanakkor egyre inkább függetlenedni akaró – lakosság is ezt az irányt erősíti. A szövetségnél, a piackutatók prognózisait is figyelembe véve a teljes energiatárolási piacra nézve azzal számolnak, hogy a jelenlegi összes németországi akkumulátor-tárolókapacitás (2,4 GWh) 2025-ig is nagy valószínűséggel megduplázódik, és 2030-ra pedig akár a hétszeresére is nőhet.

A tavalyi érdeklődés felfutásában szerepet játszik az is, hogy az energiatároló rendszerelemek beépítésével a cégek gyakorlatilag mentesülnek a „napadó„ (EEG-pótdíj) megfizetése alól (30 MWh termelésig). A BWS friss adatai már azt mutatják, hogy máris megrengette az eddig ismert rendszert ez a változtatás: idén, eddig nagyjából háromszor annyi EEG-pótdíjmentes rendszerről van tudomásuk, mint egy évvel korábban. Maga a jogszabálymódosítás egyébként – az Energiewende szellemiségét pontosan vissza-
tükrözve – katalizálja az energiatároló rendszerek utólagos felszerelését is a napelemes rendszerekhez, mivel a cél az, hogy a megtermelt villamos energiát a termelők minél nagyobb mennyiségben saját maguk is fogyasszák el – így segítve a hálózati terhelések optimálisabbá tételét.