MENÜ
2024. árpilis 19.
Emma
Afgán lányok készítettek lélegeztetőgépet – életmentésre teljesen jó

Afgán lányok készítettek lélegeztetőgépet – életmentésre teljesen jó

hvg.hu

Egy Toyota Corolla motorját, valamint egy Honda motorkerékpár hajtásláncát építették be az eszközükbe.

Afganisztánban 97 250 emberre jut egyetlen lélegeztetőgép, ami azt jelenti, ha eldurvul náluk a járvány, az rengeteg halálesettel járhat majd. A helyzeten az Afghan Dreamers nevű fejlesztői csapat enyhítene.

A koronavírus-járvány miatt most a világ minden táján azon vannak a szakemberek, hogy minél olcsóbb és minél hatékonyabb lélegeztetőgépeket készítsenek a betegek kezeléséhez. Ilyen fejlesztés zajlik például itthon az Óbudai Egyetemen, vagy például Afganisztánban is, ahol egy csapat tizenéves lány alkotott nagyot.

A BBC emlékeztet: a háborúktól tépázott országban, ahol jelenleg 38,9 millióan élnek, eddig 7650 koronavírus okozta megbetegedést regisztráltak, és már 178 haláleset történt. A populáció méretét tekintve ez elsőre nem tűnik soknak, a helyi egészségügyi dolgozók azonban attól tartanak, hogy a járvány hamarosan elszabadul. Ez igazi tragédia lenne, az egész országban ugyanis mindössze 400 lélegeztetőgép áll rendelkezésre.

Ezt látva ötleteltek a robotikával foglalkozó afgán csapat, az Afghan Dreamers tagjai, hogy megpróbálnak kitalálni valamilyen gyorsan és olcsón megvalósítható segítséget az egészségügynek.


A 14 és 17 év közötti lányok már össze is állították egy lélegeztetőgép prototípusát, használt járművek alkatrészeit felhasználva. Egy Toyota Corolla motorját, valamint egy Honda motorkerékpár hajtásláncát építették be az eszközükbe. A BBC-nek úgy nyilatkoztak a gépről, az nem egy hosszabb távon használható orvosi eszköz, de átmeneti segítséget nyújthat a súlyos állapotban lévő pácienseknek.

A készüléket számításuk szerint 600 dollárból, vagyis nagyjából 190 ezer forintból megvalósítható, ennyi kellett a prototípus összerakásához. Összehasonlításként: a piacon kapható lélegeztetőgépek ára 30-50 ezer dollár, 10-15 millió forint között mozog.

Bár alkatrészből is kevés van, a csapat reméli, hogy május végére már szállíthatnak a készülékekből a kórházaknak. Jelenleg a fejlesztés második ütemének körülbelül 70 százalékánál járnak, ha ezt a munkát befejezik, utána indulhat is a gyártás.

Az afgán kormány üdvözölte a projektet, Ashraf Ghani elnök pedig személyesen utasította a kormányát, hogy minden lehetséges módon támogassák a csapatot.