Tam_Bau
MENÜ
2024. árpilis 29.
Péter
A világ legkisebb vízerőműveit gyártják

A világ legkisebb vízerőműveit gyártják

piacesprofit.hu

Magyarország nagy része, hatalmas lapos terület. Hová lehet mini vízerőműveket építeni?

Csatár Tamás a Rothberger Energy társtulajdonosa: A mi általunk gyártott és fejlesztett mini vízerőművek már 2-3 méteres vízszint különbségnél is szépen termelnek, 5 és 150 KW között. A teljesítmény a vízhozamtól és az eséstől függ. Most például a Fővárosi Csatornázási Művek szennyvíztisztító üzemének szállítottunk 2 erőművet és egy már dolgozik nekik. Ezek 8-10 KW/óra teljesítményűek. Ez évente 60-70 ezer KW-ot jelent. Összehasonlítva egy családiház évente 2 ezer KW áramot használ átlagosan.

Egyes szakemberek szerint a decentralizált, mini erőműveké a jövő. Magyarországon a Mátrában, vagy a Bakonyban lehetne ilyen erőműveket csinálni?

Igen, bár ott a vízhozamokkal lehet gond az utóbbi aszályos évek miatt.

A napelemeknél azt mondják, hogy ott 10 év a megtérülés, Önöknél mennyi?

A vízerőművek fajlagosan sokkal több energiát képesek termelni, mint a naperőművek. A nap jó esetben napi 8-10 órán keresztül ad energiát, a mi gépeink pedig 24 órán keresztül dolgoznak. Vagyis egy kisebb névleges teljesítményű vízerőmű 3-4-szer annyi energiát képes termelni, mint egy nagyobb névleges teljesítményű naperőmű. Így a mi megtérülési mutatónk általában 3-4 év között van, de ez egyébként egy nagyon nehéz kérdés, hiszen a beruházási költség és a teljesítmény között nálunk nincs egyenes arányosság. Egy 100 KW-os vízerőmű alig kerül többe, mint egy 10 KW-os, vagyis a megtérülési mutatók között többszörös különbségek is lehetségesek.

Milyen a magyar piac?

Érdekes abban a tekintetben, hogy erről a lehetőségről kevesen tudnak, de a szemlélettel még nagyobb gond van. A vízerőműveket sokan olyan nyűgös dolognak tartják és egyszerűen nem foglalkoznak vele. Ismerek olyan vízkitermelő céget, ahol rengeteg vizet mozgatnak meg és azt nem egy turbinán keresztül teszik, hanem egy egyszerű csövön engedik ki a lakosság felé. Pedig az energiaköltségeiket jelentősen tudnák csökkenteni. Ezért a szomszéd országokban egyszerűbb a dolga az ilyen berendezéseket forgalmazóknak. Mi abban kifejezetten egyediek vagyunk, hogy a világ legkisebb vízerőműveit mi gyártjuk, van olyan működő egységünk, amelyik 2,5-3 KW-ot termel. Az átlag azért 15 KW.