Tam_Bau
MENÜ
2024. május 5.
Györgyi
A világ első fa toronyháza

A világ első fa toronyháza

roadster.hu/Szilvási-Kassai Eszter

A csodálatos toronyház Norvégia legnagyobb tavának partján áll.

A Voll Arkitekter építészeti stúdió szerint az általuk kivitelezett toronyház egy valódi mérföldkő volt, amely irányt mutatott a fenntartható építészetnek. Úgy vélik, azóta a fa használata újra a reneszánszát éli, a Mjøstårnetje pedig bebizonyítja, hogy igenis lehet nagy, összetett épületeket építeni fából.

 A csodálatos toronyház Norvégia legnagyobb tavának partján áll, tizennyolc emeletén apartmanok, szálloda, irodahelyiségek és étterem is üzemel.

Az építésziroda szerint nemcsak az anyaghasználat fenntartható, hanem az épület üzemeltetése is. Ennek pedig több oka is van. Egyrészről úgy vélik, a fák szénszivacsként működnek, amelyet a fába zárnak és az épületben tárolnak. Ráadásul a fa gyártása, szállítása és felhasználása is alacsonyabb szén-dioxid-kibocsátással jár, mint például a beton.

 

Ezen törekvéseket a norvég törvények is segítik azáltal, hogy támogatják a fenntartható módon kezelt erdőket és a fák kitermelését úgy, hogy előírják az erdőtulajdonosoknak, hogy biztosítsák a kitermelt területek három éven belüli regenerációját.

A Mjøstårnethez szükséges anyagokat a közeli luc- és fenyőerdőkből szerezték be. A fát a helyi fűrészüzemben szabványos méretű deszkákra vágták, majd Moelvenben dolgozták fel, ahol elkészítették az építkezéshez használt végső, ragasztott lemeztermékeket is.