MENÜ
2024. árpilis 29.
Péter
A városi Jolly Joker: feltámadt a Fiat Topolino

A városi Jolly Joker: feltámadt a Fiat Topolino

hvg.hu

Fillérekért adják, de csak havídíjért használható az új retrókirály Fiat Topolino.

A Fiatnál már meg is lehet rendelni a néhány hónapja bemutatott új Topolinót, amelynek nyomán jónéhányan le is csaptak a lehetőségre. Érdekesség, hogy a járművet az olasz piacon csak tartósbérletben lehet megszerezni, 39 eurótól (14 ezer forint) kezdődő havidíjjal, 2582 eurós (990 ezer forint) kaució mellett.

A rendelési folyamat leegyszerűsítése érdekében a Fiat egy előre összeállított konfigurációt kínál: világoszöld árnyalatú fényezéssel, retro stílusú kerekekkel és egyszerű beltérrel.

Az új Topolino egyébként a francia, Citroen Ami nevű miniautó mechanikai alapjára épül. Az apróság sok elemében emlékeztet az 1957-es Fiat 500-as modellre, amely valójában az eredeti Topolino utódja, mert az igazi Kisegeret 1936 és 1955 között gyártották.

A kis kétüléses elektromos autó mindössze 2,41 méter hosszú, 1,39 méter széles és 1,52 méter magas és 471 kilogrammos; a könnyű négykerekűek közé sorolják. Ez lehetővé teszi azt, hogy a legtöbb uniós országban már 16 évesen lehessen vezetni jogosítvány nélkül.

A járművet egy mindössze 8 lóerős villanymotor hajtja, amely az energiát egy 5,5 kWh-s lítium-ion akkumulátorból nyeri. Ez egy feltöltéssel 75 kilométeres hatótávolságot biztosít, és három óra alatt teljesen feltölthető egy egyszerű háztartási konnektorral, de nyilvános gyorstöltőkről és fali dobozokról is tölthető. A végsebessége 45 km/óra.

A Topolino hivatalos olasz ára egyébként 9890 euró (3,8 millió forint), ami az állami kedvezmények révén 7544 euróra (2,9 millió forint) zsugorodik.