MENÜ
2024. árpilis 19.
Emma
A tizenegy éves kislány játékpénznek gondolta

A tizenegy éves kislány játékpénznek gondolta

hvg.hu

Ártatlan játéknak tűnt, 1,8 millió forintnyi pénzt költött egy 11 éves kislány a Robloxban.

A Roblox azt ígérte, visszatérít a pénzét annak a brit férfinek, akinek a lánya játékpénznek gondolta a Robloxon belüli vásárlásokat.

Igencsak kikerekedett a szeme annak a 72 éves brit férfinek, aki 5 fontot, vagyis átszámítva nagyjából 1950 forintot fizetett a Roblox nevű játékban, hogy a lánya játszhasson vele. Steve Cummingot nem ez az összeg sokkolta, hanem az, amit egy hónappal később a netbankjába belépve látott meg. A játékot fejlesztő cég ugyanis majdnem 3500 fontot, vagyis átszámítva mintegy 1,36 millió forintot számlázott ki neki.

A Roblox nevű játéknak nagyjából 100 millió felhasználója van világszerte. Az alkalmazás ingyenes, de azon belül a játékosok különböző dolgokat vásárolhatnak maguknak, hogy előrébb jussanak.

A BBC beszámolója szerint a történet ott kezdődött, hogy a 11 éves lánya a barátaitól hallott arról, hogy mindenki a Roblox nevű játékkal játszik. Cumming április 16-án vásárolt a kártyájával az appon belül, majd azt gondolta, ezzel véget is ért a történet.

Eközben a koronavírus-járvány miatti korlátozások okán a férfi úgy döntött, online is hozzáférést kér a bankszámlájához. A fiókjába viszont csak egy hónappal később lépett be, ekkor látta meg, hogy több száz, 1 és 10 font közötti (kb. 390-3900 forint) terhelés érkezett a számlájára.

Először azt gondolta, hogy valaki feltörhette a fiókját, ezért zároltatta a kártyáját. Ennek ellenére további 1142 font ment el a Robloxnak, így összesen 1,8 millió forintnyi tranzakció történt a hitelkártyája terhére.

Kiderült, a lánya azt hitte, csupán játékpénzt költ, a férfi pedig nem kapott értesítést a tranzakciókról.

Cumming elismerte, hogy nem olvasta el a felhasználási feltételeket, amikor az 5 fontos tranzakciót lebonyolította, ám szerinte ettől még etikátlan, hogy néhány hét alatt több ezer fontos tartozást szedjen össze valaki egy ártatlannak tűnő, gyerekeknek készült játékon keresztül.

A BBC megkereste a Robloxot fejlesztő céget, akik azt ígérték, visszatérítik a pénzt Cumming számlájára. Ugyanakkor arra kérték a szülőket, állítsanak be valamilyen korlátot a vásárlásokra, hogy hasonló eset még csak véletlenül se fordulhasson elő. Mivel a tranzakciók a Play áruházon keresztül történtek, ezért érdemes a kifizetést jelszóhoz vagy hitelesítéshez kötni, így akadályozva meg, hogy véletlenül játékpénznek gondolják az igazit a gyerekek.