Tam_Bau
MENÜ
2024. május 2.
Zsigmond
A távfűtés biztonságos, környezetbarát, kényelmes

A távfűtés biztonságos, környezetbarát, kényelmes

Takács Zsuzsa, Szekszárdi Távhőszolgáltató Nonprofit Kft. / fotó: hvg.hu

Mit nyújt a távfűtés más fűtési rendszerekkel szemben?

Szekszárd lakosságának nagyobb hányada távfűtéses lakásban él. A Szekszárdi Távhőszolgáltató Nonprofit Kft. 5600 lakásban biztosítja a távfűtést, a lakosság mellett közületi, céges ügyfeleknek is szolgáltatnak. Csukle Tibor ügyvezető igazgató régóta irányítja a közműcéget, mely az elmúlt időszakban jelentős fejlesztéseket hajtott végre, hogy biztonságos, környezetbarát és egyre olcsóbb szolgáltatást nyújtson.

A távfűtés előnyeiről szólva elsőként a biztonságot emelte ki a szakember. Segítségével kizárható a más fűtési rendszereknél előforduló tűz- és robbanásveszély, valamint a szén-monoxid mérgezés. Mivel égéstermék nem keletkezik, ezért a rettegett, alattomos jelenségtől, a szén-monoxid megjelenésétől nem kell tartani, és a költséges mérő-illetve riasztóberendezések elhelyezése is szükségtelen a lakásokban.

A távhő alkalmazása környezetbarát, általában javítja a városok levegőjének tisztaságát. Ez nagyon pozitív tapasztalat a megyeszékhelyen, a domborzattól és széljárástól függetlenül a sűrűn lakott, társasházi övezetekben nem érezhető a más településeken fűtési idényben tapasztalható fojtó égett szag. Lényeges, hogy környezetkárosító anyagot nem bocsát ki, hangsúlyozta az igazgató, hozzátéve hogy nagy előrelépést jelent, hogy az elmúlt években komoly fűtéskorszerűsítés zajlott a távfűtéses lakóházakban. Új fűtésszabályozókat szereltek fel, emellett a szigetelések és nyílászárócserék is hozzájárultak az épületek energiahatékonyságának javulásához.

Hogy mit nyújt a távfűtés más fűtési rendszerekkel szemben? – A biztonság mellett egyenletes meleget biztosít az egész lakásban és rendkívül kényelmes – fogalmazott Csukle Tibor. – A felhasználóknak nincsen semmi teendőjük, karbantartási vagy javítási költségük. Ez nagy előny mondjuk a gázfűtéssel szemben. Fontos továbbá, hogy ez mért és szabályozott fűtési mód, vagyis a radiátorokon elhelyezett termosztatikus szeleppel szabályozható a kívánt hőmérséklet a helyiségben. Mindenkinek más az igénye, fogyasztási szokása, annyit

vételez, amennyit akar. És ha meghibásodik valami, akkor felhívhatja az éjjel-nappal működő ügyeletünket. Kollégáink bejelentés esetén a lehető leggyorsabban orvosolják a hibát.
A cégvezető kiemelte, hogy a távfűtés ára is versenyképes. Az 5 százalék áfának és a rezsicsökkentésnek köszönhetően a fogyasztóknak kedvező, az egyik legolcsóbb fűtési módozat. A tavalyi – elsősorban üzleti ügyfeleket érintő – energia-árrobbanás miatt többen elpártoltak a távfűtéstől, más megoldást kerestek. Idén az extrém közületi ár 1 Gj ára 53 ezer forintról 13 ezer forintra mérséklődött. A szakember szerint megállt a távozási tendencia, a közületi ügyfelek egy része visszatért.

Szekszárdi Távhőszolgáltató Nkft.

Hibabejelentés: 74/684-400 

Ügyfélszolgálat: 74/684-401

E-mail: kozpont@szektavho.hu