Tam_Bau
MENÜ
2024. árpilis 27.
Zita
A svájci földházakból lenne mit ellesnünk

A svájci földházakból lenne mit ellesnünk

otthonlap.hu

Peter Vetsch nevéhez fűződik mintegy ötven földház világszerte.

Az építész bár főként Svájcban tevékenykedik, ahol az irodája is megtalálható, Németországban, Ausztriában és Thaiföldön is találhatunk a munkáiból.

A földházak építése már az őskorban is elterjedt volt, nem meglepő módon napjainkban az emberiség elkezdte újra felfedezni a benne rejlő lehetőségeket. Az ilyen lakóhelyek óriási előnye, hogy az azokat körbeölelő földtömeg szigetelőképességéhez semmilyen más anyag nem fogható. Nyáron hűvös, télen pedig remekül tartja a hőt, ami hűtési és fűtési szempontból sok energia- és ezáltal pénzspórolást jelent.

Sokan azért húzódoznak tőle, mert sötétnek és barlangszerűnek tartják ezeket az építményeket. Ez részben igaz is, hiszen az általunk megszokott ajtók és ablakok csak a frontoldalon építhetőek be, azonban egy jó szakember, amilyen Peter is, gondoskodik kellő mennyiségű fénycsatornáról, tetőnyílásokról, ablakokról, világításról.

Ezek az otthonok általában hővisszanyerős szellőztetőrendszerrel épülnek, ami tovább gyarapítja a mellettük szóló érveket. Bár sarkok a legtöbbjükben nincsenek, ezek nem is feltétlenül hiányoznak, ha kicsit rugalmas az ember.

Hátránya viszont, hogy egy ilyen épületet az engedélyeztetési eljáráson nem olyan könnyű végigvinni. A világon még mindig egzotikumnak számít, nálunk meg egyenesen szokatlan, pedig az emberiség érdekében jó lenne, ha megbarátkoznánk vele!

A képeket elnézve azért ez nem is lenne olyan nehéz!

Forrás: vetsch architektur