MENÜ
2024. május 6.
Ivett, Frida
A strapabíró mediterrán gyógyító bokor

A strapabíró mediterrán gyógyító bokor

magyarmezogazdasag.hu

A füge szénhidrátokban gazdag, kitűnő tápanyagforrás, amelyet a Szahara vidékén már tízezer éve felismertek.

Sokan szeretnének egy kis „egzotikumot” csempészni a kertjükbe. Ehhez a füge kiváló választás, hiszen fiatalon ugyan kicsit fagyérzékeny, de alig vannak már kemény teleink, amikor komolyan visszafagyna. Hamar nagyobb bokorrá, vagy alakítva fává nő, és sokoldalúan felhasználható gyümölcsével örvendeztet meg.

Számos fajtája beszerezhető, így sokféle levél- és színváltozata létezik. Érdemes olyan fajtát választanunk, amely biztonsággal beérleli terméseit a mi éghajlatunkon is. A zöld leveleiből készült fügelevélszörp sokak kedvence, kellemes üdítőital, és meglepő, de kókuszízű.
A füge gyümölcse botanikai szempontból kuriózum, mert apró termések sokaságából álló, a befelé fordult, elhúsosodott virágzati tengelyt is magában foglaló terméságazat. Másik érdekessége, hogy gyümölcse folyamatosan érik nyár végétől, nagyon hosszú ideig tudjuk szedni.

A füge szénhidrátokban gazdag, kitűnő tápanyagforrás, amelyet a Szahara vidékén már tízezer éve felismertek, és nagyra értékeltek.
Közismert a hashajtó hatása. A termésben és a fiatal levelekben található bioaktív anyagok emésztést elősegítő, nyugtató, gyulladásgátló és köptető hatásúak. A fügét és a belőle előállított készítményeket általában renyhe bélműködés és emésztési zavarok esetén ajánlják. Rosttartalma serkenti a bélmozgást, különösen az egyhangú táplálkozás következtében lelassuló bélműködésre van ösztönző hatással. Légúti panaszok esetén hatásos köptetőszer. A rügyeket glicerinbe áztatták, és az így nyert kivonatot gyomorhurut kezelésére használták. A gyümölcs enyhíti a szájüregben lévő afták okozta kellemetlen érzést, és csillapítja a köhögést. A fügének nem ismert mérgező hatása, mindazonáltal fogyasztásakor figyelemmel kell lenni hashajtó hatására. A szív egyenletesebb működésére a azért van jó hatással, mert rendkívül sok káliumot tartalmaz. Szabályozza a szívverést, csökkenti a vérnyomást.

A benne található B-vitaminok az emésztést és a táplálék felszívódását segítik elő, cinktartalma pedig a prosztatabántalmakban szenvedőknek nyújt jobbulást.
A máj működésre is serkentőleg hat a füge káliumtartalma, különösen akkor, ha a téli egyhangú táplálkozás folytán nem jut elég ásványi anyaghoz a szervezet. A benne lévő magnézium elősegíti a szénhidrát és a fehérje emésztését. Gyulladáscsökkentő hatása az A-vitaminnal van kapcsolatban. A szárított gyümölcsöt, ha nem kúraszerűen fogyasztjuk, szintén használhatjuk édesítőnek. Pépesítve tejjel, szójatejjel, akár más gyümölcslével bármikor kitűnő, tápláló turmix készülhet belőle.