Tam_Bau
MENÜ
2024. május 1.
Munka ü., Fülöp, Jakab
A sikeres borász gazdasági migránsként Ausztriában folytatja

A sikeres borász gazdasági migránsként Ausztriában folytatja

klubradio.hu • fotó: facebook/Szabó Pince

A borász a bejegyzésben saját, illetve komplett ágazati kudarcról ír.

 "A mostanihoz fogható vállalkozás- és emberidegen légkört én ez idáig még soha nem tapasztaltam" – írta a pécsi borvidék egyik sikeres borászatának tulajdonosa, Szabó Zoltán a Facebookon.

„Egy híján húsz éve szőlészkedem-borászkodom, de a jubileum el fog maradni. A meglévő keretek között nem tudom és nem is kívánom tovább működtetni a pincét (...) a minduntalan növekvő adminisztrációs, bürokratikus terhek mértéke, a kényszerű digitalizáció fojtogatóvá vált számomra. A mostanihoz fogható vállalkozás- és emberidegen légkört én ez idáig még soha nem tapasztaltam” – fogalmazott Szabó, akinek búcsúzó posztját a 444.hu szemlézte.

A borász a bejegyzésben saját, illetve komplett ágazati kudarcról ír, valamint arról, hogy már reményt sem lát az érdemi változásra.
„Az elmúlt bő harminc év alatt megfeleztük a szőlőültetvényeink területét, illetve felére csökkent a borfogyasztás mértéke, az átlagos boráraink a régió legrosszabbika” – sorolta az „állítólagos sikersztori” részeit, ahogyan ő látja. A poszt végén arról is írt, hogy marad a borászatban, „csak gazdasági migráns minőségben”. A Vince magazinnak adott interjúban ezt konkretizálta: „Ausztriába megyek dolgozni egy borászathoz”. Hozzátette, a kollégái, akikkel beszélt a döntéséről, ugyanezt érzik. „Nem tudom, ki meddig fogja még bírni és nyilván nem egyszerű évtizedek után váltani. Sokaknak viszont ez már csak kényszerpálya és egyáltalán nem a boldogulásról szól.”

Utóbbi beszélgetésben részletezte a problémákat, mint például:
• „A nagy szőlőm egy régi szakcsoporti területen van, osztatlan közös tulajdon. Van egy pénzes ember, aki szép sorban felvásárolta mindenkitől a területet. Amikor 20 éve ide kerültem, akkor még százan voltunk. Mára hárman maradtunk, akik nem adták el neki. Nekem annyi pénzt ajánlott a részemért, amennyiért nem akartam eladni. Az illető a saját területén birkákkal „nyírja” a füvet. Idén ezek a birkák bejöttek hozzám, lelegelték az ültetvényemet.” Majd hozzátette, miért nem volt esélye perelni az illetőt.
• Nemrég felmondott a traktoros, aki a legnagyobb területemen végezte a talajmunkát. Helyére nem sikerült mást találni.
• „... nemrég elromlott a csavarzáró gépem. Nagyjából három csavar kicseréléséért és egy kis hegesztésért kis túlzással elkérték egy új berendezés árának felét. A szerelés után kétszer használtam a gépet, újra tönkrement. És egyszerűen nem érem el a szerelőt, aki javította.”