MENÜ
2024. árpilis 25.
Márk
A „Phi

A „Phi" egyelőre nem mehet sehova

hvg.hu

50 millió dolláros, orosz kötődésű szuperjachtot foglaltak le Londonban.

Nem sokkal azt követően, hogy az angol hatóságok lefoglaltak egy magánrepülőgépet, amely feltételezhetően kapcsolatban áll egy orosz milliárdossal, az Egyesült Királyság hatósága lefoglalt egy 50 millió dolláros szuperjachtot is, amely egy egyelőre meg nem nevezett orosz üzletember tulajdonában van.

Az említett, Phi nevű hajót a londoni Canary Warfban vették zár alá, az Oroszországgal szemben kiszabott szankciók részeként - a National Crime Agency (NCA) jelentése szerint.

Az Egyesült Államokhoz és Európához hasonlóan az Egyesült Királyság is számos különféle szankciót vezetett be az orosz oligarchák és vállalkozások ellen, hogy növelje a Putyinra és a Kremlre nehezedő gazdasági nyomást. Ez azonban az első szuperjacht, amelyet az ország lefoglalt. Ez egyben egy szuperjacht első feltartóztatása is az Egyesült Királyság vizein.

Akétség kívül gyönyörű jármű a Royal Huisman cég keze munkája, a kék, 192 láb hosszú hajó az aranymetszés néven ismert matematikai fogalomról kapta a nevét, amely a természetes rendet és szépséget tükrözi. A holland gyár flottájának harmadik legnagyobb hajója, amelynek értéke 50 millió dollár - 16,6 milliárd forint. A Phi tavaly decemberben tette első útját Hollandiából Londonba.

Phi-t először március 13-án jelölték meg potenciálisan orosz tulajdonként, de a brit kormány szerint a szuperjacht tulajdonjogát „szándékosan jól elrejtették”. Valójában a hajót tulajdonló cég bejegyzett székhelye a karibi szigeteken található, de a hajó máltai zászló alatt közlekedik.