MENÜ
2024. árpilis 23.
Béla
A Pál utcai fiúk – több valódi Nemecsek

A Pál utcai fiúk – több valódi Nemecsek

mafab.hu • fotó: arturfilm.blog.hu

Számos legenda lengi körül Molnár Ferenc klasszikus regényét.

A szerző csupán amolyan „ujjgyakorlatként” vetette papírra annak idején a New York kávéház egyik asztalánál. Ennek ellenére a regény nem sokkal az 1907-es megjelenést követően hatalmas sikernek örvendett. Molnár rövidesen el is adta a szerzői jogokat, így a mű gyakorlatilag azonnal önálló életet kezdett el élni, így közel 35 nyelvre lefordították. A sikert azonban többen is meg akarták lovagolni, kezdve egy amerikai filmrendezőtől egy férfiig, aki magát Nemecseknek adva ki magát osztogatott aláírásokat. Kult rovatunk új cikkében ezúttal A Pál utcai fiúké a főszerep.

A Pál utcai fiúk azonban nem csupán az egyik legismertebb magyar regény a világon. A kötet olyan nagy elismerésnek örvendett szerte a világon, hogy 1934-ben az Egyesült Államokban egy filmadaptációt is megért, amely sajnos nem különösen nyerte el sem a nézőközönség tetszését. Frank Borzage rendezésében a film ugyanis egy kicsit merőben szokatlan és kissé hatásvadász befejezést kapott. Nemecsek ugyanis hősies és egyben tragikus önfeláldozását a Grundért sokan teátrálisnak találták.

Közel 32 évet kellett várniuk annak idején a hazai nézőknek, hogy Fábri Zoltán elkészítse 1968-ban a regényhez hűebb filmváltozatot. A Pál utcai fiúk egy igazi koprodukció, amelyben egyaránt feltűnnek magyar és brit és amerikai gyerekszínészek egyaránt. Fábri Zoltán filmje tudhatta magáénak az első Oscar-díj jelölést a legjobb idegen nyelvű film kategóriában egy olyan mezőnyben, amelyben a Tűz van, babám! és a Lopott csókok is szerepet.

Visszakanyarodva azonban egy picit klasszikus regényváltozathoz, ritkábban esik szó azonban arról, hogy a kötet sikerét követően több valódi Nemecsek is feltűnt a közéletben, akik azt állították magukról, hogy Molnár Ferenc róluk mintázta a karaktert. Az egyik ilyen legismertebb eset Jezsek-Józsika Ferenc ügye, aki odáig merészkedett, hogy több alkalommal is pénzért dedikálta a könyvet a lelkes rajongóknak. A csalafintaságot azonban később Hollós Korvin Lajos, író leplezte le egy újságcikkben. A történetnek azonban még nincs vége, hiszen az ügyből végül nyilvános per alakult ki, amelyre szintén jegyet lehetett váltani a nagy érdeklődésre való tekintettel.