MENÜ
2020. november 30.
András, Andor
A nullás vércsoportúak ritkábban betegszenek meg

A nullás vércsoportúak ritkábban betegszenek meg

hazipatika.com

Bizonyos vércsoportú emberek védettebbek lehetnek a vírussal szemben.

A különböző vércsoportok és a koronavírus-fertőzés kapcsolatát vizsgálva osztrák kutatók arra az eredményre jutottak, hogy a nullás vércsoportú emberek ritkábban betegszenek meg, mint az A-, B- vagy AB-vércsoporttal rendelkezők. A Grazi Orvosi Egyetem kutatásának eredménye megerősítette a korábbi kínai és európai tanulmányokat.

Védhet a nullás vércsoport?

A koronavírus-járvány során a kínai kutatóknak feltűnt, hogy egyrészt átlag feletti az A-vércsoportba tartozó COVID-páciensek száma, másrészt úgy tűnt, mintha a nullás vércsoport bizonyos védelmet jelentene. A nyár során német és norvég tudósok is bemutatták kutatásaikat, melyek szerint az A-vércsoportúaknak 50 százalékkal nagyobb esélyük van arra, hogy súlyosabb lefolyású legyen esetükben a koronavírus-fertőzés, mint a többi vércsoportnak. A nullás vércsoportúak a vizsgálatok szerint 50 százalékkal védettebbek a komolyabb megbetegedéssel szemben.

Hasonló következtetésre jutottak a grazi szakértők is. "Kutatási eredményeink kimutatták, hogy a nullás vércsoportú emberek statisztikailag jelentősen kisebb eséllyel betegszenek meg koronavírussal, mint a többi vércsoportú egyének" - írják az osztrák kutatók. A koronavírussal fertőzött és megbetegedett páciensek között pedig meglehetősen gyakoriak az AB-vércsoportúak.

A grazi elemzést összesen 399 koronavírusos páciens adatain végezték. "Ők olyan, az első hullámban megbetegedettek, akik kórházi kezelést kaptak" - mondta Thomas Wagner grazi molekuláris biológus, aki kollégájával, Eva Maria Matzholddal a jelenség biológiai magyarázatát kutatja. A vércsoport és a betegség lefolyásának súlyossága között nem találtak összefüggést, tehát a nullás vércsoportú betegek esetében sem könnyebb a betegségből való gyógyulás. Wagner ezért hangsúlyozta: a nullás vércsoportú embereknek is ugyanúgy kell védekezniük afertőzésellen.