Tam_Bau
MENÜ
2024. március 29.
Auguszta
A muskátli gondozása

A muskátli gondozása

marieclaire.hu

A muskátli csodásan fest az ablakpárkányon, a teraszon és a kertben is, számtalan színvariációja létezik.

Kényesnek egyáltalán nem nevezhető: nem veszi zokon, ha félárnyékos helyre kerül, és azt sem, ha olykor huzat éri. A muskátli 15 és 25 °C körüli hőmérsékleten érzi magát a legjobban, a rekkenő hőséget kevésbé szereti. Vannak változatai, amelyek kifejezetten szeretik a napfényt, a legtöbb muskátli azonban nem igényel extrasok napsütést.

Milyen föld kerüljön a muskátli alá?

A gazdagon virágzó muskátli egyik legfőbb titka, hogy tápanyagban gazdag, friss földbe kell ültetni és gyakran kell öntözni. A cserép vagy a virágláda aljába kerüljön egy réteg kavics, majd arra jöjjön a virágföld – ezzel fontos lépést teszel azért, hogy sose öntözd túl a virágot.

Ahogy növekszik, a muskátli számára is fontossá válhat az átültetés, aminek épp most jött el az ideje, április-májusra érdemes beütemezni. A költöztetéshez tőzeget és agyagos földet érdemes használni, és az új cserép vagy virágláda kiválasztásánál tanácsos mértéktartónak lenni: ha túl nagy méretű helyre ülteted, a gyökere túlburjánzik, a levelek és a virágok viszont nem fejlődnek olyan látványosan, mint szeretnéd. A muskátli kedveli a számára összeállított tápoldatot, a használatát azonban nem kell túlzásba vinni.

Víz víz, víz

Míg a hidegebb hónapokban elegendő a muskátlit alkalomszerűen öntözni, tavasszal és nyáron egyre több vizet kíván. Ahogy sorra bújnak elő az új levelek, úgy locsold egyre bőkezűbben, arra azonban mindig ügyelj, hogy ne álljon a víz a növény alatt! A következő öntözésre elég akkor sort keríteni, ha a muskátli földje száraz.

A megsárgult leveleket és a hervadt virágokat érdemes mindig lecsipkedni, ezzel elősegíted az újabb hajtások és virágok növekedését. Ha azt szeretnéd, hogy a muskátli virágai ne veszítsék el élénk színüket, ügyelj arra, hogy ne érje tűző napfény! A virágzás általában július-augusztusban befejeződik, ilyenkor érdemes a muskátlit visszavágni.

Tippek muskátli gondozásához

A növényt a téli hónapokban óvni kell a hidegtől és a fagytól: ilyenkor az öntözést is jelentősen visszaszoríthatod. Ha az erkélyen vagy a kertben teleltetnéd a muskátlit, mindig keress neki egy védett sarkot, ha viszont a lakásban vészeli át a zimankót, tedd fényes helyre, és mindig tartsd távol a fűtőtesttől! A szabadban telelő muskátlik öntözését fagypont alatti hőmérséklet esetén fel kell függeszteni, mert kárt tehet a gyökérzetben és a növény elpusztulhat!