MENÜ
2024. május 2.
Zsigmond
A mesteséges intelligencia és az újságírás

A mesteséges intelligencia és az újságírás

hvg.hu

Először mérési hibának vélték az újságírók az MI által készített összefoglalót.

A mesterséges intelligenciával készíttet összefoglalókkal bővítette cikkei a svéd Aftonbladet, az eredmények pedig minden szempontból pozitívak, olvasói és kiadói oldalról is.

Az újságírásban is hasznos lehet a mesterséges intelligencia, ezt bizonyítja egy svéd lap, az Aftonbladet példája is. A kiadó még az idei év elején kezdte vizsgálni, hogy miként tudná alkalmazni a ChatGPT-t a szerkesztőségi munkában – az eredmény pedig egy olyan eszköz, amely egy rövid összefoglalót készít minden cikkhez. Az összefoglalók írását az Aftonbladet szerkesztőségi rendszerébe becsatornázott ChatGPT végzi.

Az MI-alapú összefoglalók olvasottságra gyakorolt hatása annyira pozitív lett, hogy az eredményeket először tévedésnek gondolták a lapnál – írja a Press Gazette.

A számok azt mutatják, hogy az olvasók azáltal, hogy megérik, miről fog szólni az adott cikk, nagyobb eséllyel olvassák el az egész szöveget – összességében, több időt töltenek az emberek a cikkek előtt, főleg a fiatalok, akiknek csaknem 40 százaléka nyitja le a lap MI-alapú összefoglalóit.

Az Aftonbladetnél – bár a kezdeti időkben megfeledkeztek erről a lépésről – az MI által generált tartalmakat még átnézi egy emberi szerkesztő is. Később azonban megjelent pár hiba az MI-alapú összefoglalókban, és ez is rávilágított arra, hogy az emberi ellenőrzés lépése nem elhanyagolható. A lap főszerkesztője kiemelte: azért nem ők készítik el ezeket az összefoglalókat, mert az sok időbe telne. A mesterséges intelligencia 30 másodperc alatt képes elkészíteni azt.

Az Aftonbladet megoldása egyelőre még csak tesztfázisban van, de akár már idén nyáron kiterjeszthetik azt a lehető legtöbb tartalmukra.

Mint arról beszámoltunk, a Google már egyfajta robotújságírót is bemutatott, bár az újságírók munkáját ez nem fogja elvenni – inkább tekinthető segítségnek.