Tam_Bau
MENÜ
2024. május 3.
Tímea, Irma
A magyar lakosság 69 százaléka eurót szeretne, de a kormány nem

A magyar lakosság 69 százaléka eurót szeretne, de a kormány nem

hellomagyar.hu

A magyarok többsége a forint helyett szeretné bevezetni az eurót.

A magyar forint a világ egyik legsérülékenyebb nemzeti valutája, amely nagyon érzékeny a globális és regionális gazdaság változásaira. Bár a magyar jegybank tavaly év végén megúszhatta a spontán „eurósítást”, a magyarok többsége a gyengélkedő forint helyett szeretné bevezetni az eurót. De lehetséges-e ez, és előnyös lenne egyáltalán az emberek számára? A portfolio.hu szerint, melynek cikkét a Daily News Hungary szemlézte, a kormány nem kommunikál az euróbevezetésről, pedig Magyarország 20 éve EU-tag. Sőt 2026-ig már Románia is be akarja vezetni az eurót. Horvátország idén vezette be, míg Szlovákia és Szlovénia ( és az ott élő magyar közösségek) évek óta a közös európai valutát használják. Emiatt magyarok százezrei euróban kapják meg fizetésüket és fizetik számláikat a környező országokban. Hamarosan több mint 1 millióan csatlakoznak hozzájuk Romániából 2026-ban. De úgy tűnik, az anyaországi magyarok továbbra is a forintot kénytelenek használni. A jelenlegi fizetőeszközt 1946-ban vezették be, és más nemzetekkel ellentétben a magyarok szeretik a hazai valutát.

A Portfolio szerint a magyar kormány és a gazdaságpolitikusok megpróbálják lekicsinyelni az euró bevezetésének előnyeit, ennek ellenére a magyar gazdaságban már zajlik egy spontán eurósodás. Sok cégtulajdonos és cég már euróban határozza meg az árait, ezenkívül sok háztartás az EU közös valutájában helyezi el megtakarításait. A magyar nép „europozitív”. 2022-ben az Eurobarométer felmérése alapján a válaszadók 69 százaléka támogatta az euró bevezetését. Ez az arány Romániában 77 százalék. Eközben a bolgárok, csehek és svédek sokkal szkeptikusabbak: ezekben az országokban ez az arány 50 százalék alatt van.

A magyarok úgy vélik, ha eurót használnának, az infláció nem lenne EU-bajnok Magyarországon. A jegybank tavaly október-decemberi védőintézkedéseinek köszönhetően elhalasztották a 2022-es történelmi forintgyengülés miatti euróbevezetést. Sokan azonban úgy gondolják, hogy kevésbé sérülékeny valutára van szükségük. Továbbá úgy tűnik, hogy a jegybank lazítani fogja a tavaly október óta követett szigorú monetáris politikát. Ez pedig újabb forintgyengülési hullámot indíthat el. A magyar kormány kitart amellett, hogy Magyarország ne használja az eurót addig, amíg az el nem éri az EU fejlettségi szintjének legalább 90 százalékát. Ez azonban soha nem fog megtörténni – érvel a portfolio.hu.

https://hellomagyar.hu/2023/04/29/a-magyar-lakossag-eurot-szeretne-a-kormany-kitart-a-forint-mellett/