Tam_Bau
MENÜ
2024. árpilis 27.
Zita
A legjobban és a legkevésbé szennyezett zöldségek, gyümölcsök

A legjobban és a legkevésbé szennyezett zöldségek, gyümölcsök

magyarmezogazdasag.hu / Sárközi Judit

Ez az a 12 gyümölcs és zöldség, amely a legnagyobb mennyiségű növényvédőszer-maradványt tartalmazta.

A 12 gyümölcs és zöldség, mely a legtöbb növényvédőszer-maradványt tartalmazza
Sárközi Judit2024.03.08. 03:06
A gyümölcsökben és zöldségekben fellelhető növényvédőszer-maradványokat rendszeresen vizsgálják, hogy tudjuk, vásárláskor melyekre kell figyelni. Jó hír, hogy most olyan lista is készült, amin láthatjuk, melyek nem tartalmaznak szermaradványokat.
A legtöbb peszticidet tartalmazó termék az eper volt. Az USDA epres tesztjei kimutatták, hogy a vizsgált hagyományos eper 99%-ában legalább egy peszticid maradványa jelen volt. Körülbelül 30%-ban 10 vagy több szermaradvány volt, míg a legtöbbet tartalmazó eperminta 22 különböző peszticidet és bomlástermék szermaradványát tartalmazta.

Az EWG azt ajánlja, hogy lehetőség szerint vásároljunk bio változatot ezekből a termékekből.

EPER, SPENÓT, KELKÁPOSZTA, ŐSZIBARACK, KÖRTE, NEKTARIN, ALMA, SZŐLŐ, CSÍPŐS PAPRIKA, CSERESZNYE, ÁFONYA, ZÖLDBAB.
A tiszta tizenöt

Szintén hasznos lehet a Clean Fifteen lista. Nem mindenkinek van hozzáférése vagy erőforrása ahhoz, hogy bioélelmiszereket vásároljon – így annak ismerete, hogy mely termékeket lehet hagyományos formában is biztonsággal megvásárolni, nagy segítséget jelenthet. A következő gyümölcsök és zöldségek nagyon csak nagyon kis mennyiségben vagy egyáltalán nem tartalmaznak peszticideket.

AVOKÁDÓ, CSEMEGEKUKORICA, ANANÁSZ, HAGYMA, PAPAYA, ZÖLDBORSÓ, SPÁRGA, KIWI, KÁPOSZTA, GOMBA, MANGÓ, ÉDESBURGONYA, GÖRÖGDINNYE, SÁRGARÉPA.
Az ehhez hasonló jelentések és listák elbizonytalanítóak tudnak lenni abban a tekintetben, hogy mit is fogyasszunk. Főként azért, mert tudjuk, hogy a legegészségesebb étrend gyümölcsök és zöldségek bőséges fogyasztására épül, így azokat semmiképpen nem szabad elkerülni. Így aztán a szakemberek hangsúlyozzák, kormányoknak szigorúan kell felügyelniük a növényvédőszer-használatot, hogy mindenki számára elérhetővé váljanak az egészségesebb termékek.