MENÜ
2024. árpilis 19.
Emma
A külvilágtól hermetikusan elzárták

A külvilágtól hermetikusan elzárták

vezess.hu/Kováts Olivér

Buborékba zártak egy autót, két év alatt megduplázta az árát.

A típus 70. évfordulója alkalmából, még 2021-ben készült egy limitált szériás kiadás a Toyota Land Cruiserből, ami a múltat csomagolta modern köntösbe. Akkor összesen 600 ünnepi darab készült, amihez a Single Cab 79 Series néven futó széria 200 példánnyal járult hozzá.

Láthatóan komolyan gondolták a hagyomány- és eredetiségőrzést az egyik Land Cruiser esetében, azt ugyanis a mai napig műanyag buborékba zárva tartják, ami a 12 kilométeres futásteljesítményre is logikus magyarázattal szolgál. Ennél nagyobb megdöbbenésre már csak az ára ad okot: 139 ezer ausztrál dollárért, azaz közel 32 millió forintért kínálják az ausztrál Carsales oldalán – ez majdnem a kétszerese a két évvel ezelőtti, újkori árának, és ez még csak a kezdet.

A Toyota Land Cruiser különleges kiadású változatán elsősorban esztétikai jellegű módosításokat hajtottak végre, ami az előző évezredhez hű hűtőrácsot, a fekete sárvédőket, továbbá a 16 hüvelykes, sötétített felniket, valamint az utastérben a faberakást és az egyedi jelvényeket takarja.

A motorháztető – illetve a buborék – alatt a Toyota 4,5 literes V8-as dízelmotorja köszön vissza. A Land Cruiser esetében amúgy is ismerős hajtás teljesítménye 205 lóerő, ami mellé 430 Nm-es forgatónyomaték társul. Ugyanakkor hozzátartozik az igazsághoz, hogy a tartós tárolásra való tekintettel minden folyadékot leengedtek az autóból, továbbá az akkumulátort is leválasztották.

Fotó: Carsales

Csak remélni lehet, hogy mostani állapotában megőrzik az utókornak a terepjárót, ahogyan azt annak idején egy 1997-es BMW 740i-vel is tették, amiről 23 évvel elteltével