MENÜ
2024. árpilis 19.
Emma
A külföldről támogatott civileket listázó törvény jogsértő az Európai Unió Bírósága szerint

A külföldről támogatott civileket listázó törvény jogsértő az Európai Unió Bírósága szerint

444.hu • fotó: 24.hu

Varga Judit: Az EU Bíróság ítélete megerősítette a civiltörvény jogszerűségét.

A kormány elkötelezett a civil szervezetek átláthatósága iránt: a külföldről támogatott szervezetek átláthatóságáról szóló magyar szabályozásnak is ez a célkitűzése, „amelynek jogszerűségét a bíróság mai ítélete megerősítette” - reagált Varga Judit igazságügyi miniszter az Európai Unió Bírósága csütörtöki ítéletére, amely uniós jogba ütközőnek nevezte a nagyobb külföldi támogatásból működő civil szervezetek regisztrációját előíró civiltörvényt.

Az MTI-ben kiadott közleményében Varga hangsúlyozta, a kormány nem ért egyet a bíróság álláspontjával: szerintük a magyar szabályozásban előírt nyilvántartásba vételi és közzétételi kötelezettségek nem nehezítették meg a támogatott szervezetek finanszírozását vagy működését, „és a bíróság ítélete nem hivatkozik egyetlen konkrét adatra vagy bizonyítékra sem, ami ilyen hatást igazolna” - mondta.

Hozzátette, szerinte „jogos elvárás a társadalom részéről, hogy a civil szervezetek finanszírozásuk forrására is kiterjedően átláthatóan működjenek. A kormány a bíróság ítéletére is figyelemmel biztosítani fogja az ehhez szükséges eszközöket”- mondta.

Varga közleménye végül a külföldről támogatott civil szervezetekről szóló törvényt súlyosan kritizáló bírósági ítéletből csak azt emelte ki, hogy a bíróság elismerte: az egyesületi finanszírozás átláthatóságának növelésére irányuló célkitűzés közérdeken alapuló nyomós indoknak minősülhet.

Az ítéletnek azt a részét már nem mutatta be, amely „hátrányosan megkülönböztetőnek„ és „indokolatlanul korlátozónak” minősítette a jogszabályt az érintett civil szervezetekre és potenciális támogatóikra nézve.