MENÜ
2024. március 19.
József, Bánk
A karácsonyi lazítás még bizonytalan, de a majdani vakcina önkéntes és ingyenes lesz

A karácsonyi lazítás még bizonytalan, de a majdani vakcina önkéntes és ingyenes lesz

24.hu

A kormány jövő szerdán értékeli az eddig meghozott intézkedéseket, így a múlt szerda óta hatályos kijárási korlátozások hatásait.

Mindezt  Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter ismertette a kormányinfón, hozzátéve: az új intézkedések hatásait általában kéthetente tudják mérlegelni. Ezért nem tudott semmit mondani arról, hogy karácsonykor milyen feltételek lesznek érvényben. De meglebegtette, hogy radikálisan javuló számok kellenek ahhoz, hogy karácsony előtt lazítani lehessen a szabályokon.

A koronavírus-oltóanyagról annyit mondott, hogy 7 vagy 8 vakcina van a harmadik tesztelési fázisban. Minden gyártóval tárgyal a kormány, azért, hogy ha lesz biztonságos és hatékony oltóanyag, akkor abból jusson elegendő Magyarország számára. Az orosz, kínai, izraeli fejlesztéseken kívül vannak uniós vagy részben európai fejlesztések, ezek közül:

az Astra Zeneca vakcinájából 6,5 millió darabot kötött le Magyarország (ebből 2 adag kell fejenként),
a Janssen Pharmaceutica vakcinája is harmadik fázisban van, ebből bő 4 millió darabot kötött le a kormány,
a Pfizer oltóanyagából pedig 4,4 milliót kötött le.
Vagyis összesen csak ennél a három gyártónál 12 millió adag oltóanyagra adta be igényét a kormány. Ezek összesen 36 milliárd forintba kerülnek.

A majdani vakcina önkéntes és ingyenes lesz – erősítette meg Gulyás.

Azt nem tudta megmondani, hogy mikor kezdődhet az oltás, de szerinte időben nem lesz nagy eltérés abban, hogy az egyes vakcinákat mikor lehet oltásra felhasználni, forgalomba hozni.

A megfeszített munka eredménye, hogy bár rohamosan nő a fertőzöttek száma és az elhunytak száma is száz körül alakul, de az elhunytak aránya a fertőzöttekhez képest kedvezőbb, mint tavasszal – jelezte. Bár minden nagyobb településen ott van a koronavírus, de az osztrák határ mentén fokozott óvatosság indokolt a miniszter szerint, mert ott rosszabbak a számok.

Pénteken indul az országos és önkéntes koronavírus-tesztelés a szociális intézmények, óvodák, iskolák, kórházak dolgozóinál, 190 ezer ember bevonásával. Először a szociális intézmények dolgozóit tesztelik.