MENÜ
2024. március 29.
Auguszta
A hullámok ereje

A hullámok ereje

raketa.hu

A hullámenergiát is lehetséges a nap-, és szélenergia hatékonyságával hasznosítani egy amerikai cég szerint.

Az Oscilla Power Triton WEC nevű eszköze, amelyet tavaly kezdtek el tesztelni Hawaii partjainál, egyike lehet azoknak a platformoknak, amelyek egy egyelőre viszonylag kihasználatlan megújuló energiaforrásból biztosítják az energiaellátást az emberek számára. A hullámenergiát hasznosító szerkezet az óceánok vizének folytonos mozgását aknázza ki, méghozzá a többi megoldásnál hatékonyabban, ugyanis nem csak a hullámok lefelé és felfelé irányuló mozgását, hanem az oldalirányú vagy mélységi hullámok erejét is át tudja konvertálni.

A két részből álló platform egyszerűen működik: az alsó gyűrű, ami a felső, lebegő részhez három kábellel csatlakozik, a hullámok hatására mozgásba lendül és a felső egységben elhelyezett hajtásláncokat működteti, vagyis előre-hátra hajtja a dobot, így generálja az áramot. A felső részt horgonyok tartják a helyén, de ezeket könnyű eltávolítani és így bármikor odébb szállítható az eszköz, valamint a rendeltetési helyére való vontatás és elhelyezés is bármilyen kisméretű vízi járművel megoldható a gyártócég szerint, vagyis nem igényel speciális megoldásokat az üzembe helyezése.

A Triton 100 kW energiát termel, ami az Oscilla Power technológiai vezetőjének, Tim Mundonnak elmondása szerint akár 25 otthon energiaellátását is fedezni tudja. A platformot ennélfogva nem teljes városok energiaszükségletének kielégítéséhez, hanem kisebb, kevesebbet fogyasztó közösségek, a hagyományos energiaellátó rendszerektől távoli települések ellátásához használják majd elsősorban. A Tritonokból egy nagyobb összekapcsolt rendszert is ki lehet alakítani szükséges esetén, így növelhető a kapacitása, ami akár a napelemes, vagy szélerőműves megoldások hatékonyságával is versenyezhet, a felhasznált terület méretét és a megtermelt áram mennyiségét tekintve. Az eszköz a Time magazin 2022 legjobb találmányait szemléző listájára is felkerült.