MENÜ
2024. július 25.
Kristóf, Jakab
A Huaweitől már autót is lehet venni

A Huaweitől már autót is lehet venni

player.hu

Az okostelefonokról és elektronikai eszközökről ismert Huawei bemutatta az első autóját a sanghaji autószalonon.

Az olyan óriáscégek, mint az Apple és a Google régóta tervezgetik, hogy beszállnak az autóiparba, de eddig nem jutottunk túl a találgatáson. A Huawei most megelőzte mindkét riválisát, és a kínai üzleteiben már autót is árul.

Az okostelefonokról és más elektronikai eszközökről ismert Huawei bemutatta az első autóját a sanghaji autószalonon. Nem egészen saját fejlesztésről van szó, a Seres nevű, kaliforniai központú, de valójában szintén kínai gyártású márkáról van szó, aminek a nevére vette, és saját üzleteiben kínálja az egyik modelljét a Huawei.

Kínában április végétől a Huawei Experience üzletekben lehet megnézni, kipróbálni és akár meg is rendelni a Seres SF5-öst, ami eredetileg 2019-ben jelent meg, és a Huawei most szinte semmit sem változtatott rajta. A 4,7 méter hosszú, 1,93 méter széles és 1,63 méter magas crossover a méretével ideális családi autónak ígérkezik.

 A Seres egy- és kétmotoros változatban is gyártja az autót, az utóbbi 551 lóerőre és 840 Nm-re képes, 4,7 másodperc alatt gyorsul százra.

Az SF5 orrában egy 1,5 literes, négyhengeres benzinmotor is helyet kapott, kizárólag a hatótáv növelésére. Az autó tisztán elektromosan csak 180 kilométert megy el, de a benzintankot is felhasználva 1000 kilométert képes megtenni.

Ha valahol, akkor az utastérben észre lehet venni a Huawei munkáját, a középkonzolon lévő, álló formátumú érintőképernyőn ugyanis a cég saját Harmony operációs rendszere fut. A 11 hangszórós, aktív zajszűrős hifit is a Huawei szakemberei fejlesztették, a fedélzeti asszisztensekkel pedig 2-es szintű önvezetésre is képes az autó.

 A Huawei kínai üzleteiben 216 ezer jüanért kínálják az autót, és bár nincs sok értelme átszámolni, mégis érdekes, hogy ez az összeg 10 millió forintnak felel meg. Még ha nem is egészen olyan, mint aminek egy elektronikai cég saját autóját elképzeljük, a Seres révén a Huawei elmondhatja magáról, hogy náluk már autót is lehet kapni, és igazából nem is rosszat.