MENÜ
2024. árpilis 18.
Andrea, Ilma
A háton alvás egészséges, többségünk mégsem így pihen

A háton alvás egészséges, többségünk mégsem így pihen

szeretlekmagyarorszag.hu

Még a ráncok kialakulását is megelőzheti, ha nem hason vagy oldalt fekve alszunk.

A kutatások szerint az emberek 92 százaléka nem megfelelő testhelyzetben alszik éjszakánként, ami egészségügyi problémákhoz, fájó izmokhoz vagy merev nyakhoz vezethet. A megoldás a háton alvás lehet, legalábbis egy ausztrál egészségügyi szakember szerint, írja a Daily Mail.

Madeline Calfas nővér és öregedésgátló szakértő szerint a háton alvás jótékony hatással lehet a rendszeres fejfájásokra, megelőzheti a ráncok kialakulását, az arcüreggyulladást, és segíthet a helyes tartás általános kialakításában. Utóbbi esetben segítségünkre lehet, ha elalvás előtt párnát teszünk a térdeink alá, ezzel csökkentve a hátfájást és a gerincre nehezedő nyomást.

Kedvezően hat a fejfájásra

Miközben más pozíciók fokozhatják, addig a háton alvás enyhítheti a fejfájásokat. A szakember szerint ebben a pózban a nyak a gerinc többi részéhez igazodik, így a nyakban található izmok nem feszülnek meg extrém módon. A fejfájást okozhatják az arcüregben található folyadékok is, melyek a háton alvás közben nem okoznak kellemetlen fájdalmat.

Megelőzi a ráncok kialakulását

A háton fekvés igazi ellenszere a ráncoknak, mivel ebben a pózban nem gyűrődik az arc és a mellkas bőre órákon keresztül a párnán vagy a takarón. Minél idősebbek vagyunk, a gyűrődések annál nehezebben regenerálódnak, és egye mélyebbek lesznek. Ez vonatkozik a dekoltázsra is, vagyis minél gyakrabban alszunk oldala fordulva a mellkas előtt keresztbe font karokkal, annál inkább elősegítjük a ráncok kialakulását a mellek között.

Az arcüreggyulladás ellensége

Amikor a hátunkon alszunk, kevesebb nyomás nehezedik a fülekre és az orra is, egyúttal az arcüreget is kíméljük. Viszont amikor az oldalunkon vagy hason alszunk, az arcüregben található folyadékok mint az ac elülső részébe tolulnak, ettől megemelkedik az üregben a nyomás, és fájdalom jelentkezhet az erre hajlamosaknál.

Háton fekvés esetében azonban ezek a folyadékok az üregekben maradnak, így nem alakul ki arcpuffadás és fájdalom sem, utóbbi különösen abban az esetben, ha éppen megfázással küszködünk.

Jótékony hatása van a gerincre

Hason vagy oldalt alvás közben a gerincet tartó izmok egy része lerövidül, mások pedig megnyúlnak. Eközben a súlypont a gerincoszlop közepére helyeződik, ahelyett, hogy egyenletesen elolszlana. Az izomhosszok egyenetlensége idővel nemcsak a hátban, hanem a csípőben, a medencében, a térdben, de akár az egész lábban is problémákat okozhat.

Ezzel szemben háton alvás közben ezek az izmok is pihennek, ráadásul a póz megakadályozza a gerinc elfordulását is.