MENÜ
2024. árpilis 16.
Csongor
A gyomor zöld gyógyszerei

A gyomor zöld gyógyszerei

femina.hu

Nyolc gyógyító növény, ami nagyon jót tesz a gyomornak: kertben is könnyen termeszthetőek.

A gyomor- és emésztőrendszeri panaszokat hatékonyan enyhítik egyes zöldségek, gyógynövények, így tavasszal érdemes megragadni a lehetőséget azok saját termesztésére a kertben vagy erkélyen.

Az emésztő szervrendszer egészsége támogatható a tudatosan kialakított életmóddal, az elégséges mozgás, a rossz szokások kerülése mellett a megfelelő étrend is kulcsfontosságú. Ehhez számos zöldség, gyógy- és fűszernövény a kiskertben is megtermelhető, némelyik akár egy erkélyen is elél.Kerti növények a gyomorpanaszok ellenTavasszal a kertet nem érdemes parlagon hagyni, egy kis kitartással és odafigyeléssel buja veteményes lehet belőle, amely kedv és egészségügyi igény szerint alakítható. Néhány zöldség még nyugodtan elvethető a földbe, de például a mediterrán fűszernövények szezonja is épp most zajlik, hiszen azok is fagymentes talajt igényelnek. Nem csupán sokat spórolhat az, aki jól használja fel az erkélyét vagy kertjét, de garantáltan frissen szüretelheti a növényeit, amelyeket akár teljesen vegyszermentesen is megtermelhet.

Az uborka ültetésére ideális a melegedő talaj, mivel érzékeny a fagyokra, és a hűvös időben sem érzi jól magát. Helyigénye azonban van, és jó, ha a felfuttatására karókat is biztosítasz. C- és B-vitaminokat, káliumot is tartalmaz. Hatóanyagai révén csökkenti a gyulladást, hidratálja a szervezetet, megszünteti a puffadást.

A tökfélék többségét már áprilistól szokás vetni, de májusban is lehetséges, sőt ha palántaként ülteted el, épp most jön el az ideje. A spárgatök vagy főzőtök gyomor- és epebajok esetén is fogyasztható, sok A-vitamint, folsavat, káliumot tartalmaz. Sütve vagy párolva is finom.

A leveles zöldek is elültethetők még, így a tépősaláta is jó szolgálatot tehet, akár egy erkély balkonládájában is termeszthető. Kedvelt salátaféle a Lollo Rossa, amely jól illik a salátakeverékekbe. Sok A- és K-vitamint, mangánt, káliumot, kalciumot tartalmaz, miközben kíméli a gyomrot.

A kerti zsázsa ugyancsak elél a kert helyett egy kis balkonládában is. Kissé csípős ízét a benne levő mustárolaj-glikozidoknak köszönheti, de A-, C- és B-vitaminokban, káliumban, vasban is gazdag. Salátákba, szendvicsekbe remekül illik.

A cékla helyben vethető a kertbe, és nyár végén már frissen fogyasztható. Gyökere tele van A- és B-vitaminokkal, káliummal, mangánnal, vassal. Sokoldalúan elkészíthető, akár sütve, salátákban is finom. Levelei is fogyaszthatók, szendvicsekre, salátákba ideális.

A sütőtök helyben vetéssel és palántázással is ültethető, helyigénye nagy, de őszre A-vitaminban, káliumban, kalciumban gazdag termést szüretelhetsz belőle. A belőle készült leves, rizottó is isteni, kíméli a gyomrot, antioxidáns vegyületei révén csökkenti a krónikus betegségek kockázatát.

A kapor tavasszal vethető a kiskertbe, az ültetésre a 16°C feletti talajhőmérséklet a legideálisabb, bár a tartós forróságot és a szárazságot sem tűri jól. Illóolajat, flavonoidokat, tanninokat, glikozidokat is tartalmaz. Csökkenti a gyulladást, a koleszterint, segít szabályozni a vércukorszintet, megszüntetni a gyomorfájást és a felfúvódást.

A borsmenta magról vagy sarjról is eredményesen szaporítható, de vízigénye jelentős. Teaként és fűszerként is használható, enyhíti a görcsös fájdalmat, a gyomorégés, émelygés ellen is hatásos. Krónikus gyomorproblémáknál, fekélybetegségnél feltétlenül egyeztesd kúraszerű fogyasztását a kezelőorvosoddal.